Λουκασένκο: Αν η Πολωνία κλείσει τα σύνορα, θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα αγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 13:25
UPD:13:28
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV
A- A A+

Ένας μήνας πέρασε από τότε που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και αγαθών μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη.

Τότε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των αγωγών φυσικού αερίου της Gazprom που διασχίζουν τη Λευκορωσία «θα ήταν παραβίαση της σύμβασης διαμετακόμισης».

Σήμερα ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως έχει χαρακτηριστεί, επανήλθε επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόθυμος να διακόψει τη διέλευση ενέργειας από τη Ρωσία προς την ΕΕ εάν η Πολωνία κλείσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Καθώς η Πολωνία μαζί με άλλους προχωράει σε περισσότερα μέτρα κατά της Λευκορωσίας, πιστεύουν ότι θα τηρήσω τα συμβόλαια; Έλα, θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα», είπε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Belta.

Ο Λουκασένκο κατηγορείται ότι ενθαρρύνει πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στο Μινσκ από τη Μέση Ανατολή και έπειτα ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες τους βοηθούν να φτάσουν στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία για να καταβάλουν προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα. Και οι τρεις χώρες έχουν ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και έχουν απειλήσει να κλείσουν τα σύνορα για κανονική διέλευση εάν η Λευκορωσία δεν αλλάξει πορεία.

«Η Πολωνία έχει αυτή την ιδέα να κλείσει τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ωραία, ας το κάνουν», είπε ο Λουκασένκο. «Αν τα κλείσουν, τότε πρέπει να σκεφτούν πώς θα αγοράσουν ενέργεια από τη Ρωσία», τόνισε, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων θα σταματήσει τις εμπορικές ροές από την Ευρώπη προς τη Ρωσία και την Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή