Τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη την εποχή της μετάλλαξης Όμικρον- Η θέση της Ελλάδας

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 13:49
UPD:14:16
REUTERS/JUAN MEDINA
A- A A+

Ο χειμώνας έχει φέρει μια αίσθηση dejavu, με ένα νέο πανδημικό κύμα να «χτυπάει» την Ευρώπη και μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού να συνιστά ενδεχομένως απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον ήρθε σε μια ακατάλληλη στιγμή για το βόρειο ημισφαίριο, σχολιάζει το Bloomberg, αναφέροντας πως ο ψυχρότερος καιρός κλείνε τον κόσμο σε εσωτερικούς χώρους, τροφοδοτώντας την αύξηση των κρουσμάτων και επαναφέροντας νέους περιορισμούς σε ορισμένα μέρη.

Ποια μέρη όμως κρίνονται τα καλύτερα για να ζει κανείς στην εποχή της Όμικρον;

Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, Covid Resilience Ranking, στην κορυφή των χωρών που «διαπραγματεύονται» καλά την πανδημία αυτό το διάστημα βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκθρονίζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες που διέπρεπαν το προηγούμενο διάστημα αλλά πλέον βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Τα ΗΑΕ είναι από τα πιο εμβολιασμένα μέρη στον κόσμο και καταγράφουν ελάχιστα κρούσματα και θανάτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Covid Resilience Ranking είναι μία μηνιαία επισκόπηση για το πού αντιμετωπίζεται ο ιός με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τις λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές. Συντάχθηκε χρησιμοποιώντας 12 δείκτες δεδομένων, όπως τον περιορισμό του ιού, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την κάλυψη των εμβολίων, τη συνολική θνησιμότητα, την πρόοδο προς την επανεκκίνηση των ταξιδιών και τη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα.

Η κορυφαία δεκάδα έχει ως εξής:

1. ΗΑΕ
2. Χιλή
3. Φινλανδία
4. Ιρλανδία
5. Ισπανία
6. Τουρκία
7. Καναδάς
8. Σουηδία
9. Γαλλία
10. Δανία

Η θέση της Ελλάδας

Η χώρα μας σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση αυτό το μήνα, πέφτοντας 11 θέσεις στην κατάταξη του Bloomberg. Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι στην 34η θέση (από τις 53 συνολικά). Μάλιστα το πρακτορείο εντάσσει την επιδείνωση της θέσης της χώρας μας στις αξιοσημείωτες μεταβολές.

«Η Ελλάδα βυθίστηκε κατά 11 θέσεις καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Η κυβέρνηση περιορίζει τις δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους και επίταξε  γιατρούς του ιδιωτικού τομέα για να εργαστούν για το εθνικό σύστημα υγείας», αναφέρεται.

Επιδείνωση παρουσίασαν όμως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα οκτώ από τις μεγαλύτερες πτώσεις αυτόν τον μήνα αφορούν ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Αυστρία, η οποία υποχώρησε κατακόρυφα 31 θέσεις, αφού εισήλθε ξανά σε εθνικό lockdown.

Η Ιρλανδία που είχε στεφθεί «βασίλισσα» του δείκτη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υποχώρησε τρεις θέσεις.

Η Τσεχία και η Πολωνία έπεσαν στις θέσεις 26 και 16 αντίστοιχα, καθώς και τα δύο μέρη βλέπουν νέες αυξήσεις στα κρούσματα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν την εκ νέου επιβολή lockdown.

Η Ολλανδία «γλίστρησε» 20 θέσεις μετά την είσοδο σε ένα μερικό lockdown για να επιβραδύνει το άλμα των κρουσμάτων, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Η Γερμανία έπεσε 19 θέσεις καθώς το νέο κύμα, το οποίο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το χειρότερο από οτιδήποτε έχει βιώσει η χώρα μέχρι στιγμής, επιταχύνεται. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στα lockdown, όπως η γειτονική Αυστρία.

Η Ελβετία υποχώρησε κατά 16 θέσεις λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων, με κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας να αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Οι αξιοσημείωτες «αναβαθμίσεις»

Δεν αντιμετωπίζουν όλα τα μέρη του κόσμου το χειμερινό κύμα της πανδημίας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Οι ΗΠΑ ανέβηκαν 13 θέσεις, κερδίζοντας την 13η θέση, αν και τα κρούσματα ήδη αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές.

Ακριβώς από πάνω της, στην 12η βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο που επίσης «πήδηξε» 13 θέσεις τον Νοέμβριο καθώς βλέπει μια ανάπαυλα στα κρούσματα, με την κυβέρνηση να υπόσχεται στους Βρετανούς Χριστούγεννα χωρίς lockdown.

Μεγάλα άλματα προς τα πάνω έκαναν επίσης:

  • Το Ιράκ που «πήδηξε» 21 θέσεις
  • Η Ινδία και το Μπαγκλαντές που ανέβηκαν 19 και 18 θέσεις, αντίστοιχα
  • Η Αργεντινή που σκαρφάλωσε 17 θέσεις
  • Η Τουρκία που ανέβηκε 13 θέσεις
  • Η Ταϊβάν που άφησε πίσω της 12 θέσεις

Τα κοινά των διαχρονικών νικητών

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, αναφέρει το Blommberg, ότι οι καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποτελούν εγγύηση μελλοντικής επιτυχίας — ή αποτυχίας. Οι χώρες έχουν παρακωλυθεί ξανά και ξανά από τις ιδιοτροπίες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης, αλλά ορισμένες έχουν επίσης βρει τρόπους να ανατρέψουν καταστροφικές καταστάσεις, είτε μέσω της επιστήμης, της κοινωνικής συνοχής είτε απλώς μαθαίνοντας από το παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια του έτους, μόνο επτά χώρες δεν έπεσαν ποτέ στο κάτω μισό της κατάταξης, παρόλο που η μορφή της πανδημίας άλλαξε. Η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Ελβετία ήταν οι αντίστοιχοι MVP της πανδημίας: είτε στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, είτε στον εμβολιασμό, είτε στην καταπολέμηση της  Δέλτα και στο άνοιγμα της οικονομίας, σημείωσαν σταθερά βαθμολογία άνω του μέσω όρου.

Ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό; Η ισχυρή υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική συνοχή. Η πίστη στην κυβέρνηση και η προθυμία να ακολουθηθούν οι κανόνες βοήθησαν στον περιορισμό του ιού, ενώ ο σχετικός πλούτος αυτών των χωρών σήμαινε ότι είχαν την αγοραστική δύναμη να εξασφαλίσουν τις προμήθειες σε εμβόλια. Οι επενδύσεις σε υποδομές δημόσιας υγείας παίζουν επίσης ρόλο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή