Σ. Τζαβίντ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή

«Συναγερμός» από τον Βρετανό υπουργό Υγείας
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 13:20
UPD:13:26
REUTERS/POOL
A- A A+

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από την Delta, και τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον της». Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ μίλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων, για μια νεότερη ενημέρωση για την παραλλαγή B.1.1.529, την οποία οι ειδικοί χαρακτήρισαν την «πιο ανησυχητική που έχουμε δει ως τώρα».

Τις τελευταίες 48 ώρες, ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων μιας νέας παραλλαγής εντοπίστηκε στη διεθνή βάση δεδομένων γονιδιώματος, λέει ο Τζαβίντ. «Δεν υπάρχουν ανιχνευμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή», προσθέτει.

Επανέλαβε όμως ότι «αυτή η παραλλαγή προκαλεί τεράστια διεθνή ανησυχία», και παρέπεμψε και στη «σημερινή έκτακτη ειδική συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

«Αυτή είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και παραμένει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας», υπογράμμισε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που εντόπισε την απειλή από αυτή τη νέα παραλλαγή και προειδοποίησε τους διεθνείς εταίρους».

Προειδοποιήσε πως περαιτέρω κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, και «είναι πολύ πιθανό να έχει πλέον εξαπλωθεί σε άλλες χώρες».

«Ανησυχούμε ότι αυτή η νέα παραλλαγή μπορεί να ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», είπε ο υπουργός, και εξέφρασε την ανησυχία ότι «μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μιας από τις κύριες θεραπείες μας».

«Η παραλλαγή έχει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», προσέθεσε.

Χθες, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ταξινόμησε την παραλλαγή ως νέα υπό διερεύνηση παραλλαγή και η Variant Technical Group την έχει ορίσει ως νέα υπό διερεύνηση παραλλαγή με πολύ υψηλή προτεραιότητα.

«Είναι η μόνη παραλλαγή με αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέει ο Τζαβίντ, και «αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα από την Beta. Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών Alpha, Beta και Delta».

«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και το συντομότερο δυνατό. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ισχυρή θέση χάρη στην επαναλειτουργία της οικονομίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων. Πρέπει να ενεργήσουμε με προσοχή».

Ο Τζαβίντ τόνισε τη σημασία της  ενισχυτκής δόσης, υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης, επισημαίνοντας ότι «απέχουμε πολή από το τέλος της πανδημίας».  

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε με προσοχή και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε μακριά τον ιό, ακόμη και όταν είναι κατάλληλο να λάβουμε το αναμνηστικό σας εμβόλιο, προσθέτει. Η ενισχυτική δόση ήταν ήδη σημαντική πριν μάθουμε για αυτήν τη νέα παραλλαγή, αλλά τώρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή