Νέες διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη ότι δεν υπάρχει ορατό στον ορίζοντα ένα νέο lockdown στη χώρα, παρά το γεγονός της σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε υψηλά, άνω των 7.000-8.000 ανά 24ωρο, επίπεδα.
Όπως και χθες, και την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε, μέσω του «ΣΚΑΪ 100,3», ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει επιπλέον παρεμβάσεις αυτή τη χρονική στιγμή, ούτε βρίσκεται απαγορρευτικό στο σκεπτικό της. «Προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στη στρατηγική μας να είμαστε ανοιχτοί και όποιες παρεμβάσεις λαμβάνονται, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο ίδιος προανήγγειλε πως από το τέλος της εβδομάδας ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown, ούτε μέτρα που θα αφορούν τους εμβολιασμένους, είπε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας. Μέσω του «ΣΚΑΪ», ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για την είσοδό τους σε σουπερμάρκετ ή άλλα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι - 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι - 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι -10% εμβολιασμένοι. Πριν έναν μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού, τώρα είμαστε στο 73,5%» επισήμανε.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, πάντως, πως, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ» εκτίμησε.. Το παρήγορο, είπε, είναι ότι αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό, ωστόσο η κυβέρνηση θα ήθελε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 για την πρώτη δόση.
Γεωργιάδης: Κανένα lockdown - Ανοιχτή η χριστουγεννιάτικη αγορά
Βέβαιος ότι η αγορά τα Χριστούγεννα θα είναι ανοικτή και πως δεν θα υπάρξουν μέτρα που θα επηρεάσουν τους εμβολιασμένους εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως δήλωσε, «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συζητούνται νέα οικονομικά μέτρα που δόθηκαν την προηγούμενη περίοδο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να συζητάμε για νέα μέτρα στήριξης καθόλου».
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown, δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο που θα επηρεάσει τη ζωή των εμβολιασμένων, δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για να το κάνουμε».
Πέτσας: Αποκλείεται οριζόντιο lockdown
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οριζόντιο lockdown, όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους, γιατί αυτοί κυρίως κινδυνεύουν, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Για το lockdown στην Αυστρία, σχολίασε ότι πρόκειται για μια χώρα με διαφορετική τουριστική σεζόν από αυτή της Ελλάδας και παίρνει άμεσα μέσα προκειμένου να διαφυλάξει το τουριστικό της προϊόν.
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν σκέψεις η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να γίνεται όπως στη Γερμανία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test, απάντησε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή.
«Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Τα μέτρα που λαμβάνουμε αποδίδουν ήδη καρπούς» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα θας θα σημειώσει απότομη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι «να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, που φαίνεται ότι πάνε καλύτερα τις τελευταίες εβδομάδες και να πείσουμε όσους έκαναν νωρίς και τις δύο δόσεις να κάνουν τώρα και την τρίτη».
Γεωργαντάς: Εμβολιασμένο το 75% του ενήλικου πληθυσμού
Δεν υπάρχει λόγος για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown ανέφερε με τη σειρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς, όπως δήλωσε στον «ΣΚΑΪ», το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.
«Το lockdown δίνει προσωρινή ανάσα στο σύστημα υγείας, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τον εμβολιασμό» τόνισε, σημειώνοντας πως «πάμε εξαιρετικά, στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης την Παρασκευή θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια», την ώρα που «κάθε μέρα μπαίνουν 20-25.000 καινούριοι συμπολίτες μας και κλείνουν ραντεβού».
Για την τρίτη αναμνηστική δόση, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «περάσαμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντες και χθες μόνο έκλεισαν το ραντεβού τους 125.000, ενώ προχθες ήταν 150.000».
Όπως υπενθύμισε, την τρίτη δόση μπορούν να κάνουν όσοι έχουν κλείσει το 6μηνο από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, συνολικά είναι 2,8 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτούς έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο κι έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 850.000, δηλαδή ένα ποσοστό 65%. «Χθες έγιναν συνολικά 80.000 εμβολιασμοί και φτάνουμε τον αριθμο των 100.000 που γινόταν τον Μαϊο» είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Νέο «καμπανάκι» από τους ειδικούς
Την ίδια ώρα, πάντως, οι ειδικοί κρούοουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονομική κατάσταση της χώρας. «Θα έχουμε εκατόμβρη νεκρών εάν δεν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Όπως εξήγησε, οι άνω των 60 ετών ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και «παίζουν το σύστημα». Επανέλαβε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτιακή, έχουν αδειάσει τα χειρουργεία κι έχει πάει το προσωπικο στις ΜΕΘ και το υπόλοιπο - όπως είπε- δεν φτάνει.
«Δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» τόνισε στον «ΣΚΑΪ» ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός νέου lockdown, όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές, θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» εξήγησε.
«Ό,τι μέτρο παίρνουμε, είναι χρήσιμο, αλλά τα rapid tests είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά. Αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής.
«Πολλά lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε lockdown ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτόν τον μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Μόλις ανοίξουμε, πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα, έναν μήνα αργότερα» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.