Ο ΟΗΕ θα απομακρύνει μέχρι την Πέμπτη τις οικογένειες των ξένων εργαζομένων του από την Αιθιοπία ενώ η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν «χωρίς καθυστέρηση» από τη χώρα αυτή, όπου οι μάχες πλησιάζουν στην πρωτεύουσα, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών της βόρειας επαρχίας Τιγκράι.
Έσωτερικό έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζητά να οργανωθεί «η συντονισμένη εκκένωση» και να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των ξένων υπαλλήλων του Οργανισμού θα φύγουν από την Αιθιοπία «το αργότερο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2021».
Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αντίς Αμπέμπα, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα μέλη της γαλλικής κοινότητας στην Αιθιοπία, τους ζήτησε να φύγουν αμέσως από τη χώρα.
Πριν από τη Γαλλία και άλλες χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία.
Η γαλλική πρεσβεία, τονίζοντας ότι πήρε αυτήν την απόφαση λόγω «της εξέλιξης της στρατιωτικής κατάστασης», θα διευκολύνει την αποχώρηση των Γάλλων πολιτών με εμπορικές πτήσεις, κλείνοντας θέσεις ή, εάν παραστεί ανάγκη, νοικιάζοντας μια πτήση τσάρτερ. Σύμφωνα με την πρεσβεία, στην Αιθιοπία ζουν σήμερα περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι.
Το χρονικό
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ ανέπτυξε ομοσπονδιακό στρατό στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 στην επαρχία Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που προέρχονταν από το Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF). Η Αντίς Αμπέμπα κατηγορούσε το Μέτωπο ότι αψηφά την κεντρική εξουσία και ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές βάσεις της περιοχής. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Άμπιι, ο οποίος είχε τιμηθεί με τον Νόμπελ Ειρήνης το 2019, ανακοίνωσε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού και την κατάληψη της τοπικής πρωτεύουσας, της Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο μαχητές του TPLF ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας και συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους προς τις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Αφάρ.
Στα τέλη Οκτωβρίου το TPLF ανακοίνωσε ότι κατέλαβε δύο πόλεις-κλειδιά στην Αμχάρα, πλησιάζοντας έτσι στην πρωτεύουσα, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.
Οι μαχητές του TPLF, που συμμάχησαν με μια ομάδα ανταρτών της φυλής Ομόρο, η οποία δρα στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη Σέουα Ρόμπιτ, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα. Η κυβέρνηση δεν σχολίασε αυτήν την πληροφορία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορισμένοι αντάρτες έχουν φτάσει στην κοινότητα Νέμπρε Σίνα, 30 χιλιόμετρα πιο κοντά στην πρωτεύουσα από τη Σέουα Ρόμπιτ.
Αξιωματούχοι στην Αντίς Αμπέμπα, είπαν σε ενημερωτική συνάντηση που είχαν με διπλωμάτες, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες περιλαμβάνονται και ομάδες νέων, κινητοποιούνται για να αναλάβουν την ασφάλεια της πρωτεύουσας.
«Η προπαγάνδα και η εκφοβιστική γλώσσα που χρησιμοποιούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναιρούνται πλήρως από την ειρηνική κατάσταση στην πόλη, η διπλωματική κοινότητα της οποίας δεν θα πρέπει να ανησυχεί ή να φοβάται», είπε ο Κενέα Γιαντέτα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ειρήνης και ασφάλειας της Αντίς Αμπέμπα.
Στο μέτωπο
Τη Δευτέρα, ο Άμπιι είπε ότι θέλει να πάει στο μέτωπο για να καθοδηγήσει τους στρατιώτες που συγκρούονται με τους αντάρτες. «Από αύριο, θα κινητοποιηθώ στο μέτωπο για να οδηγήσω τις ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε στο Twitter. «Εσείς που θέλετε να συγκαταλέγεστε στα τέκνα της Αιθιοπίας, τα οποία θα χαιρετίσει η Ιστορία, ξεσηκωθείτε για τη χώρα σήμερα. Να ξανασυναντηθούμε στο μέτωπο» πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα, οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής και της Κένυας, Σίριλ Ραμαφόζα και Ουχούρου Κενιάτα, επανέλαβαν την έκκλησή τους για κατάπαυση του πυρός.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Αιθιοπία Τζέφρι Φέλτμαν, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Αντίς Αμπέμπα, εκτίμησε ότι επιτυγχάνεται «πρόοδος» για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης, όμως προειδοποίησε ότι η στρατιωτική «κλιμάκωση» μπορεί να την αποτρέψει.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τον φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης» στην Αιθιοπία αν δεν βρεθεί μια πολιτική λύση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας στο Τιγκράι λόγω του πολέμου, ενώ χιλιάδες είναι οι νεκροί και περισσότερα από 2 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι
Πηγή: ΑΜΠΕ