Πανδημία: «Μαύρα» ρεκόρ και καμπανάκια, αλλά... «δεν πάμε σε lockdown»

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 11:47
UPD:11:54
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τους «σκληρούς» δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19.

Για πρώτη φορά χθες έπειτα από επτά μήνες οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 608 ωθώντας στα όριά τους είναι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κορύφωση των θανάτων, ωστόσο, δεν έχει φτάσει ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον καθηγητή Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να εκτιμάει ότι η κορύφωση αναμένεται στις 17 Δεκέμβρη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα, ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700. Ο καθηγητής συσχέτισε την επιβεβαίωση των προβλέψεων με την σωστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την τοποθέτησή του χθες στη Βουλή και επικαλούμενος τις εκτιμήσεις των ειδικών, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

  • το καλό σενάριο προβλέπει κορύφωση του κύματος την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση
  • το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει κορύφωση κοντά στις γιορτές.

Δύσκολο κλίμα τα Χριστούγεννα

Προβλέποντας «ένα δύσκολο κλίμα για τα Χριστούγεννα», ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε την «ακαριαία» θετική επίδραση των οριζόντιων μέτρων στη μείωση του αριθμού των θανάτων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, τα οριζόντια μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακόψουν τα κρούσματα. «Θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκάθαρα κατά του lockdown τάχθηκε από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης, σύμφωνα με τον οποίο, το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά». Ο ίδιος πρότεινε πιο στοχευμένα μέτρα, ενώ διέκρινε μία «τρύπα» στη στόχευση στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε από την πλευρά του  ότι «θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλά νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο». 

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων από αυτή την εβδομάδα και έως τις 5 – 10 Δεκεμβρίου, και μετά (τα κρούσματα) θα αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί. «Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα», πρόσθεσε. 

Παρά την έκδηλη ανησυχία της κυβέρνησης για την «έκρηξη» της πανδημίας, με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για lockdown, οριζόντια μέτρα και διεύρυνση της υποχρέωσης εμβολιασμού. Έγινε ξεκάθαρο με τις χθεσινές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Το επανέλαβε σήμερα εκ νέου ο κ. Οικονόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η χώρα να μείνει ανοιχτή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πιθανό ένα lockdown, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «δεν φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα αναγκαστούμε να παραμερίσουμε από αυτή τη στρατηγική, και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε με τα μέτρα και σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή