Ο γερμανόφωνος βορράς της Ιταλίας λέει «nein» στα εμβόλια

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 14:55
UPD:15:11
Shutterstock
A- A A+

Η Αυστρία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ανακοίνωσε εθνικό lockdown για ολόκληρο τον πληθυσμό της, αναιρώντας προηγούμενη απόφαση για στοχευμένο lockdown στους ανεμβολίαστους. Παράλληλαέγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προχωρήσει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του Covid-19 τον Φεβρουάριο.

Η Αυστρία είναι ανάμεσα στις τρεις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης με υψηλά επίπεδα διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια. Οι άλλες δύο είναι η Γερμανία, που σήμερα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown, και η Ελβετία, η οποία και είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

Υπάρχει όμως άλλη μία γερμανόφωνη περιοχή που δεν «ψήνεται» να εμβολιαστεί. Πρόκειται για την ορεινή πρωτεύουσα Μπολτσάνο της ιταλικής επαρχίας του Νοτίου Τιρόλο, το οποίο αντιμετωπίζει αυξητική τάση στα ημερήσια κρούσματα.

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει τις αυξανόμενες μολύνσεις στην ιταλική περιοχή με:

  • μια πολιτισμική προδιάθεση για εναλλακτική ιατρική και ισχυρή σύνδεση με τη φύση,
  • και τους στενούς δεσμούς με τη γειτονική Αυστρία, όπου τα ποσοστά εμβολαισμού είναι «υποτονικά» σε περιοχές όπου η ακροδεξιά απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης.

Η Ιταλία μέχρι στιγμής τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο τα νέα κρούσματα άρχισαν να τριπλασιάζονται από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να είναι η επόμενη που αντιμετωπίσει επιδείνωση της κατάστασης.

Τα εβδομαδιαία ποσοστά επίπτωσης στο Μπολτσάνο ανά 100.000 άτομα είναι 405, σχεδόν διπλάσια από τα ποσοστά σε οποιαδήποτε άλλη ιταλική περιοχή.

Στην Ιταλία μια περιοχή εξετάζει την επιβολή περιορισμών όταν η πληρότητα των κρεβατιών ΜΕΘ από ασθενείς με Covid φτάσει το 10%, η πληρότητα των θαλάμων του γενικού νοσοκομείου φτάσει το 15% και όταν τα ποσοστά επίπτωσης των κρουσμάτων ξεπεράσουν το 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Ιταλίας θα μπορούσε την Παρασκευή να διατάξει την επαρχία να επιβάλει το πρώτο επίπεδο περιορισμών, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και περιορισμούς στα τραπέζια των εστιατορίων και στις δημόσιες εκδηλώσεις.

Το Μπολτσάνο είναι η πλουσιότερη επαρχία της Ιταλίας, και συχνά θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική και με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, πλέον ίσως είναι ο ιδανικός υποψήφιος για το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία, καθώς περίπου το 30% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο.

Γιατί διστάζουν να εμβολιαστούν

Ως ημιαυτόνομη περιοχή, το Μπολτσάνο έχει μια ιστορική απροθυμία να δέχεται εντολές από την κεντρική κυβέρνηση, αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι η περιοχή διστάζει απέναντι στα εμβόλια τάση για πάνω από δύο αιώνες, από όταν οι αντάρτες του Τιρόλο επαναστάτησαν ενάντια σε ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς που διατάχθηκε να χορηγηθεί από την βαυαρική διοίκηση.

Το Νότιο Τιρόλο είχε ήδη χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στην παιδική ηλικία πριν από τον COVID, με μόνο το 68% των παιδιών να κάνουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς το 2014. Το υπέρ της αυτονομίας Λαϊκό Κόμμα του Νοτίου Τιρόλο, το οποίο ελέγχει την επαρχία από το 1948, έχει κατά καιρούς διφορούμενες θέσεις σχετικά με τα εμβόλια και πέρυσι αψήφησε το lockdown, επικαλούμενο την ανεξαρτησία της περιοχής.

Και ενώ το Μπολτσάνο είναι  γερμανόφωνο κατά 70%, σε μια περίεργη αντιστροφή των στερεοτύπων, όπως σχολιάζει το Politico, οι ιταλόφωνοι τείνουν να είναι πιο υπάκουοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όταν, για παράδειγμα, επιβλήθηκαν οι κανόνες στο χώρο εργασίας για το προσωπικό των εκπαιδευτικών δομών, το 20% του σχολικού προσωπικού στα γερμανικά σχολεία ήταν ανεμβολίαστο σε σύγκριση με το 3% στα ιταλικά σχολεία.

Οι γερμανόφωνοι φαίνεται επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στις υγειονομικές αρχές. Μια έρευνα τον Μάιο διαπίστωσε ότι μόλις το 44% των γερμανόφωνων εμπιστεύονταν το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έναντι του 70% των ιταλόφωνων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή