Μ. Μάρτιν: ΕΕ και Βρετανία πρέπει να επιλύσουν «πάση θυσία» τις διαφορές τους

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 10:47
UPD:10:48
REUTERS/Johanna Geron
A- A A+

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να επιλύσουν πάση θυσία τις διαφορές σχετικά με τις ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Ο υπουργός Brexit  του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Φροστ, θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, την Παρασκευή, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει μονομερώς τμήματα της συμφωνίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, εκτός εάν γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Αλλά ο Μάρτιν είπε ότι ήταν ενθαρρυμένος που σημειωνόταν πρόοδος και ότι η «διάθεση» είχε αλλάξει.

Σε μια συνέντευξη στο BBC, ο επικεφαλής της κυβέρνησης προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην λάβει το βήμα ενεργοποίησης του Άρθρου 16 του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο θα ανέστειλε μέρη των ρυθμίσεων.

Το πρωτόκολλο τέθηκε σε εφαρμογή για να αποτρέψει τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία διατηρώντας ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ, αλλά αυτό σήμαινε ελέγχους στα προϊόντα που διέσχιζαν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μάρτιν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει ένα «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων» για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με το πρωτόκολλο, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ θεώρησαν ότι ο Σέφκοβιτς είχε προχωρήσει «υπερβολικά» στις παραχωρήσεις που είχε προσφέρει για τη μείωση των ελέγχων.

Είπε ότι πιστεύει ότι διεξάγονται σοβαρές συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, προσθέτοντας: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές πρέπει απλώς να υποχωρήσουν και να το επιλύσουν».

Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία για το Brexit πριν από ένα χρόνο διήρκεσαν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου και ο Μάρτιν είπε: «Μην το αφήνετε φέτος μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων».

Ερωτηθείς αν μπορούσε να εμπιστευτεί τον Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της ομάδας είπε: «Τα πάω καλά με τον Μπόρις Τζόνσον σε προσωπικό επίπεδο».

Την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Φροστ είπε στους συναδέλφους του ότι η επιλογή χρήσης του Άρθρου 16 παρέμεινε στο τραπέζι παρά τις εικασίες ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή.

Ο Μάρτιν είπε ότι «η δική μου άποψη είναι ότι η μονομερής δράση δεν λειτουργεί ποτέ» και η χρήση του άρθρου 16 θα είχε «πολύ αρνητικό» αντίκτυπο.

Στο κοινοβούλιο, ο Φροστ είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να ερμηνεύουν τον «εύλογο τόνο» του στις συνομιλίες για να υπονοούν τυχόν χαλάρωση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι το άρθρο 16 εξακολουθεί να είναι «πολύ στο τραπέζι». Είπε στη Βουλή των Λόρδων: «Όποια αντίθετα μηνύματα πιστεύει η ΕΕ ότι έχουν ακούσει ή διαβάσει, η θέση μας δεν έχει αλλάξει».

Ο Φροστ είπε ότι μια συμφωνία ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, αλλά «δεν θα συνιστούσα κανένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που δεν πίστευα ότι διασφάλιζε την πολιτική, οικονομική ή κοινωνική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ενώ ο Φροστ και ο Σέφκοβιτς συναντώνται στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν θα συμμετάσχει με ηγέτες και υπουργούς από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στο Κάρντιφ για μια σύνοδο του Βρετανο-Ιρλανδικού Συμβουλίου.

Ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, είπε ότι ήταν «μια επίκαιρη ευκαιρία να υποστηριχθεί ο διάλογος και η συλλογική δράση μεταξύ των κυβερνήσεών μας, και αυτό είναι πιο ουσιαστικό από ποτέ δεδομένων των σημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι».

Ο Φροστ ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες του Brexit» με το Teesside freeport να ξεκινά τις δραστηριότητές του.

«Έχοντας φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε τώρα την ελευθερία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων freeports για να συνδέσουμε το εμπόριο μας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου», είπε.

naftemporii.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή