Τα αυστηρότερα μέτρα με στόχο τους ενήλικες ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός εξειδικεύει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Στην συνέντευξη παρίστανται επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα που δεν έχουν τη λογική να κλείσουν με οποιοδήποτε τρόπο την κοινωνία και την οικονομία, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν στοχεύουν στον περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα. «Παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει τη χώρα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται και θα συνεχίζει να πιέζεται, ωστόσο, αντέχει, ενώ αναφερόμενος στους εμβολιασμούς σημείωσε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000 εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και οι 420.000 για την τρίτη δόση. Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.
«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.
Τρεις κατηγορίες χώρων
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, υπάρχουν τρία στάδια:
1. οι χώροι που είναι προσβάσιμοι σε όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρις να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας, ή όπου κρίνεται συγκεκριμένες αποστάσεις. Πρόκειται για τους χώρους που είναι πρώτης ανάγκης (φαρμακεία, χώροι προμήθειας τροφίμων)
2. οι χώροι που έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και είναι προσβάσιμοι μόνο στους εμβολιασμένους ή στους ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο. Πρόκειται για τους χώρους του λιανεμπορίου, των ανοιχτών χώρων της εστίασης, των χώρων εργασίας (περιλάμβάνεται και η εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους), των χώρων λατρείας.
Συγκεκριμένα στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί και κυλιόμενο ωράριο προκειμένουν να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο σε αυτούς τους χώρους όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 07:00 μέχρι τις 09:30 και θα γίνει προσπάθεια να είναι σε πέντε τμήματα ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο κόσμος. Συγκεκριμένο ωράριο θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο.
3. οι χώροι της διασκέδασης στους κλειστούς χώρους που είναι προσβάσιμοι μόνο στους εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει (χώροι εστίασης, σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια)
Όσον αφορά τους ανήλικους, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self-test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.
Η τρίτη δόση
Αναφερόμενος στην τρίτη δόση, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη, ειδικά για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε όσοι είναι άνω των 60 ετών να έχουν κάνει την τρίτη δόση ώστε να λογίζονται ως εμβολιασμένοι, σε ένα πλαίσιο επτά μηνών.
Ποιος μπαίνει σε κάθε χώρο
Εσωτερικοί χώροι εστίασης: εμβολιασμένοι και νοσήσαντες εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες
Εξωτερικοί χώροι εστίασης: εμβολιασμένοι, νοσήσαντες εντός των τελευταίων έξι μηνών και ανεμβολίαστοι που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο 72-48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα
Κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα: εμβολιασμένοι και νοσήσαντες εντός των τελευταίων έξι μηνών. Οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας.
Καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής και συναφείς χώροι: εμβολιασμένοι, νοσήσαντες εντός των τελευταίων έξι μηνών και ανεμβολίαστοι που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο 72-48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα.
Εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες), όπου η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς κανένα άλλον έλεγχο. Ωστόσό, ισχύει ο περιορισμός της μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών στο χώρο στο 1 άτομο ανά 9 τμ.
Η πρόσβαση είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.
Τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους με τι διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε συνάρτηση με το κυλιόμενο ωράριο που θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων στα αστικά κέντρα.
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, τις καθημερινές.
Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στους χώρους όπου η πρόσβαση των καταναλωτών θα είναι ελεγχόμενη, θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες, είτε είναι επιχειρήσεις είτε είναι καταναλωτές, είναι υψηλά, πρόσθεσε.
Ο έλεγχος της πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους όπου υπάρχουν περιορισμοί είναι στην ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ελέγχουν:
1. το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέσω της εφαρμογής covidfree.gr (εξαιρούνται οι πελάτες από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, τότε μπορεί να γίνει ο έλεγχος χωρίς την εφαρμογή)
2. το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας