Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Πίστωση χρόνου στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί θέλει να δώσει η κυβέρνηση, προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση την περίοδο των εορτών. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία δίνεται έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, ενώ απορρίπτονται προτάσεις για lockdown ανεμβολίαστων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας.
Αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα θα εστιάσει στην ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες και θα παρουσιάσει το περίγραμμα των πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η στρατηγική που ακολουθείται -λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις των ειδικών, όσο και τη διεθνή πρακτική- αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια, αλλά και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία.
Το κυβερνητικό σχέδιο είναι εστιασμένο σε τέσσερις άξονες:
-Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και δεν γίνεται καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής.
-Τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ. Δίνεται έμφαση στην τήρησή τους και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα.
-Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Δεν υπάρχει, όμως στο τραπέζι και δεν συζητείται υποχρεωτικότητα.
Εκείνο που συζητείται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη- είναι αν το πιστοποιητικό Covid θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Για το θέμα ωστόσο αυτό αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα με βάση και τις σχετικές συζητήσεις στην Ε.Ε..
-Συνεχίζεται η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται αυξημένη πίεση. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ σε περιοχές που είναι στο κόκκινο -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- θα υπάρξει επίταξη γιατρών
Πώς «διαβάζουν» τα στοιχεία στην κυβέρνηση
Θετικά αποτιμάται στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν σχεδόν 75.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 20.000 ήταν για την πρώτη δόση. Μάλιστα μεγάλη είναι η συμμετοχή για την αναμνηστική δόση, την οποία έχουν ήδη κάνει 711.000 πολίτες.
Την ίδια στιγμή ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται και οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 547.
Μια σειρά κινήσεων- όπως το κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο για αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, η επιστροφή της μάσκας υποχρεωτικά στον εξωτερικό χώρο- παραμένουν στο τραπέζι. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν συζητά σε αυτή τη φάση δραστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα, η υποχρέωση για rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα super market ή η επιστροφή του υποχρεωτικού click away για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα στην «επιχείρηση Ελευθερία»