Βρετανία: Επέκταση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 40 ετών

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 13:01
UPD:13:09
REUTERS/PETER CZIBORRA
A- A A+

Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε τη Δευτέρα την επέκταση του αναμνηστικού προγράμματος σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει επίμονα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από κορωνοϊό και η υπηρεσία υγείας προειδοποιεί ότι αντιμετωπίζει αφόρητη πίεση.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συνιστά σε άτομα ηλικίας 40 έως 49 ετών μια ενισχυτική δόση mRNA εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους, ανεξάρτητα από τα εμβόλια που χορηγούνται για την αρχική θεραπεία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χορηγεί τρίτες δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 50 ετών και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου COVID-19 από τον Σεπτέμβριο. Το διάστημα έχει μειωθεί σε πέντε μήνες μετά το αρχικό σχήμα και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις.

Η συμβουλή έρχεται καθώς η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύει δεδομένα τη Δευτέρα που δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αναμνηστικό εμβόλιο αποκτούν αυξημένη προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 σε ποσοστό άνω του 90%. Η προστασία από πιο σοβαρές ασθένειες αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερη.

Επιπλέον, το JCVI συμβουλεύει τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης του εμβολίου BioNTech/Pfizer σε άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών, τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση ή, εάν έχουν μολυνθεί, 12 εβδομάδες μετά το θετικό αποτέλεσμα του τεστ.

Η επιτροπή είπε ότι η προστασία από την πρώτη δόση μπορεί να αρχίσει να μειώνεται. Μια δεύτερη δόση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και μετάδοσης σε ευάλωτες στενές επαφές.

Το JCVI σημείωσε ότι οι αναφερόμενες σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά τα εμβόλια mRNA συμβαίνουν πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση. Όμως τα δεδομένα έχουν δείξει ότι ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δόσεων μειώνει το ποσοστό αυτής της σπάνιας παρενέργειας.

«Αυτοί οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν επίσης να επεκτείνουμε την προστασία μας μέχρι το 2022», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος του τμήματος εμβολιασμού κατά του COVID-19 στο JCVI.

Τα νέα έρχονται καθώς οι ηγέτες στον τομέα της υγείας προειδοποιούν συνεχώς σχετικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας τους, αντιμετωπίζοντας υψηλά επίπεδα κρουσμάτων COVID-19 και μια τεράστια συσσώρευση άλλων αναγκών υγείας.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Ένωση Διευθύνων Στελεχών Ασθενοφόρων αποκάλυψε σημαντικά σημεία συμφόρησης στην υπηρεσία ασθενοφόρων στην Αγγλία, με τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση ασθενών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή