Τζόνσον: «Απογοήτευση» η συμφωνία για το κλίμα

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 10:34
UPD:10:36
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα «αλλάξει το παιχνίδι», αλλά πρόσθεσε ότι είναι απογοητευμένος από τις προσπάθειες να υποβαθμιστεί το τελικό κείμενο.

«Η χαρά μου για αυτή την πρόοδο είναι χρωματισμένη με απογοήτευση», είπε ο Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου φιλοξένησε τη διάσκεψη για το κλίμα COP26 δύο εβδομάδων στη Γλασκώβη της Σκωτίας όπου επιτεύχθηκε η συμφωνία. «Εκείνοι για τους οποίους η κλιματική αλλαγή είναι ήδη θέμα ζωής και θανάτου, που μπορούν να σταθούν δίπλα καθώς τα νησιά τους βυθίζονται, οι γεωργικές εκτάσεις τους μετατρέπονται σε ερήμους, τα σπίτια τους χτυπιούνται από καταιγίδες — ζήτησαν υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας για αυτή τη σύνοδο κορυφής».

Και πρόσθεσε: «Ενώ πολλοί από εμάς ήμασταν πρόθυμοι να πάνε εκεί, αυτό δεν ίσχυε για όλους. Δυστυχώς αυτή είναι η φύση της διπλωματίας¬.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον στο τέλος της διάσκεψης απηχούσαν μια ομαδική κριτική για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο τελικό κείμενο μετά την εμφάνιση της συμφωνίας το βράδυ του Σαββάτου. Η συμφωνία είναι η πρώτη που περιλαμβάνει δέσμευση για μείωση του άνθρακα, ζητώντας «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης του. Αλλά μια αρχική έκδοση του κειμένου είχε ζητήσει μια «σταδιακή κατάργηση» — πριν από μια τελευταία παρέμβαση από την Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι η συμφωνία «ήχησε τον θάνατο για τον άνθρακα».

Ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος της COP26 της Βρετανίας, είχε εμφανιστεί σχεδόν κλαίγοντας ο Σάββατο όταν αποκάλυψε το νέο κείμενο. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζόνσον, ο Σάρμα είπε ότι η συγκίνησή του ήταν «ανακούφιση» όταν πέτυχε μια συμφωνία.

Ερωτηθείς για την καθυστερημένη αλλαγή της συμφωνίας, ο Σάρμα είπε «το γεγονός ότι μπήκαμε στη γλώσσα του άνθρακα» σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να πιέσουν περαιτέρω σε μελλοντικές διασκέψεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή