Η Γλασκώβη δεν απέτρεψε την απειλή της κλιματικής κρίσης

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 08:59
UPD:09:07
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη απηύθυνε για πρώτη φορά έκκληση στα έθνη  να ξεκινήσουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, όπως τονίζεται στην απόφαση που εγκρίθηκε στην τελευταία ημέρα. 

Η απόφαση ζητά επίσης να καταργηθούν οι «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Ωστόσο, η διατύπωση αποδυναμώθηκε την τελευταία στιγμή υπό την πίεση της Κίνας και της Ινδίας. Ο Επίτροπος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε τη μεγάλη του απογοήτευση για αυτό, αλλά εξήρε την απαίτηση για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ως «ιστορική».

Ούτε ο πρόεδρος του συνεδρίου, Αλοκ Σάρμα , δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή. Δακρυσμένος ο Σάρμα χρειάστηκε να διακόψει για λίγο την ομιλία του. «Ζητώ συγγνώμη για το πώς πήγε η διαδικασία και λυπάμαι πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν βλέπει να αποτρέπεται η απειλή της κλιματικής κρίσης. Η πρόοδος που σημειώθηκε στα ψηφίσματα  «δεν ήταν αρκετή» ,αλλά ήταν και γεμάτη «αντιφάσεις», είπε ο Γκουτέρες το βράδυ του Σαββάτου: «Η κλιματική καταστροφή είναι ακόμα προ των πυλών».

Οι χώρες δεσμεύονται από κοινού στον στόχο να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να βελτιώσουν τα σχέδιά τους για την προστασία του κλίματος έως το τέλος του 2022. Αλλά αυτό παραμένει σε  εθελοντική βάση, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση.

Μέχρι στιγμής, τα σχέδια που υποβλήθηκαν στον ΟΗΕ δεν είναι αρκετά ,για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015. Η απόφαση αναφέρει ότι αυτό σημαίνει πώς  οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% αυτή τη δεκαετία.

Δίδεται επίσης η υπόσχεση για περισσότερη οικονομική βοήθεια για τις φτωχές χώρες, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης .Συγκεκριμένα, αυτή η οικονομική βοήθεια πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2025, δηλαδή από  20 σε  40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά, γίνεται δεκτή η έκκληση των φτωχών χωρών να δημιουργηθεί  ένα ταμείο για βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών και απωλειών, μετά από ξηρασίες, καταιγίδες ή τυφώνες. Τα κράτη καλούνται να πληρώσουν χρήματα για αυτό, αλλά δεν δίνονται συγκεκριμένα ποσά ,παρά μόνο «τεχνική υποστήριξη».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή