Πόσο θα διαρκέσουν οι ενισχυτικές δόσεις;

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 15:04
UPD:15:06
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Σε «καυτό» θέμα έχουν εξελιχθεί οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19, την ώρα που η πανδημία φαίνεται να αναθαρρεί απειλώντας ξανά με ένα δύσκολο χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Στη Γαλλία το υγειονομικό πάσο στους άνω των 65 ετών που δεν κάνουν τρίτη δόση είναι «άκυρο».

Σημαντικές για δύο λόγους

«Μερικοί από εμάς χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις για δύο λόγους. Ο  πρώτος είναι ότι η προστασία από ήπια και μέτρια ασθένεια που παρέχεται από τον αρχικό εμβολιασμό φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων», εξηγεί η επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέσικα Τζάστμαν.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η παραλλαγή δέλτα είναι πιο μολυσματική. Αυτό σημαίνει ότι όλοι, ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα, είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε μια μολυσματική δόση του ιού και να προκαλέσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η ενισχυτική δόση βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναπτύξει μια αποτελεσματική απόκριση», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό ότι το κενό πολλών μηνών μεταξύ των αρχικών δόσεων του εμβολιασμού και των ενισχυτικών θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να διατηρήσει μια ισχυρή απόκριση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αρχικό σχήμα.

Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να έχουμε οποιαδήποτε οριστική απάντηση σε αυτό, διευκρινίζει.

Η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δηλώνει από την πλευρά της ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ακόμη και χωρίς αναμνηστική δόση, τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία. «Τα εμβόλια κάνουν καταπληκτική δουλειά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ακόμη και μέσω της παραλλαγής δέλτα», λέει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή