Ανατολική Ευρώπη: Οι ηγέτες αδρανούν, ο κορωνοϊός ορμάει

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 14:22
UPD:14:24
REUTERS/INQUAM PHOTOS
A- A A+

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται σημαντικά στην Ανατολική Ευρώπη, λυγίζοντας τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων, οι αρχές αδρανούν καθυστερώντας να δράσουν.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έκθεση του Associated Press:

  • Στο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, το νεκροτομείο γέμισε, χωρίς να μπορεί να διαθέσει χώρο για τους νεκρούς τις τελευταίες ημέρες.
  • Οι γιατροί στη Βουλγαρία ανέστειλαν τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να μπορούν να αυξήσουν τους ασθενείς με COVID-19.
  • Στη σερβική πρωτεύουσα, το νεκροταφείο λειτουργεί τώρα μια επιπλέον ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να θάψει όλα τους νεκρούς που φτάνουν.

Η έκθεση ανέφερε εδώ και δύο μήνες, ένα επίμονο κύμα λοιμώξεων «χτυπάει» αλύπητα αρκετές χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην ήπειρο.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας. Ωστόσο, παρόλο που αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης καταγράφουν αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων, οι χώρες στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφουν πολλές θανάτους. Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τα βαλκανικά κράτη κατέγραψαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Γιατί απέτυχαν

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ειδικοί αποδίδουν τη νέα έξαρση στις  αποτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού και τα υποχρηματοδοτούμενα και κακοδιαχειριζόμενα συστήματα υγείας. Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών αντιμετώπισαν διστακτικά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Κάποιοι ανέλαβαν δράση τώρα, αν και αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι αφενός άργησαν πολύ, αφετέρου και πάλι δεν  είναι αρκετό.

Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν σύντομα εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που αναμφίβολα τις έκανε λιγότερο πρόθυμες να λάβουν δραστικά μέτρα αναγκάζοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να επιβάλουν lockdown, ακόμη και σε πρώην κομμουνιστικά έθνη που κάποτε έκαναν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς χωρίς δισταγμό ή όπου οι ηγέτες έσπευσαν να εισαγάγουν το κλείσιμο νωρίτερα σε άλλες φάσεις της πανδημίας, σχολιάζει το AP.

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια το έχουν αντιμετωπίσει χώρες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, πολλές χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά χωρίς να έχουν πρόβλημα με την πρόσβαση στα εμβόλια.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αμφότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εμβολιάσει πλήρως περίπου το 23% και το 35% του πληθυσμού τους, αντίστοιχα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει μόλις το 21% πλήρως εμβολιασμένο.

Στην Κροατία, όπως αναφέρει το AP, η ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων φαίνεται να έστειλε ένα μήνυμα αφύπνισης, καταλήγοντας σε ασυνήθιστα μεγάλες ουρές ανθρώπων να περιμένουν να εμβολιαστούν τις τελευταίες ημέρες. Οι αρχές δήλωσαν την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έλαβαν την πρώτη τους δόση μια μέρα νωρίτερα - ένα σημαντικό άλμα μετά τους εμβολιασμούς που σταμάτησαν στη χώρα των 4,2 εκατομμυρίων της Αδριατικής.

Η Κροατία και η γειτονική Σλοβενία έχουν επίσης υιοθετήσεις το υγειονομικό πιστοποιητικό τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ιατρικές οργανώσεις στη Σλοβενία έχουν προειδοποιήσει ότι το σύστημα υγείας της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κάλεσαν έτσι επειγόντως τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφύγουν να αναζητήσουν επείγουσα φροντίδα τους επόμενους μήνες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή