Ραφίκα Σαουίς: «Η έννοια γίνεται κατασκευή και το σώμα δράση»

H Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας «Άγονη Γη» στο Metaphor Athens
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 09:34
A- A A+

H Lab for Arts, η Greece in USA και η Daydreams παρουσιάζουν την «Άγονη Γη» των Ραφίκα Σαουίς και Μιχάλη Αργυρού, μια σωματική περφόρμανς σήμερα και αύριο, από τις 16:30 έως τις 21:30,  στο Metaphor Athens [Δορυλαίου 10, Αθήνα (πλατεία Μαβίλη)].

Εκατό  χρόνια από την «Έρημη Χώρα» και 70 χρόνια από το εξώδικο του Τ.Σ Έλιοτ στον Καναδό καθηγητή Τζον Πίτερ, όταν εκείνος δημοσίευσε το άρθρο του στο περιοδικό Essays in Criticism, υποστηρίζοντας πως η «Άγονη Γη» είναι μια ελεγεία για τον αγαπημένο του νεκρό, η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα, αλλιώς την έννοια της μετάβασης κατά την οποία τα πάντα είναι δυνατά. Οι καλλιτέχνες θέτουν το ερώτημα σε  ετερόκλητους ανθρώπους και τους ζητούν να αναμετρηθούν με τη δική τους προσωπική μετάβαση, τη δική τους «άγονη γη». Η σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ Έλιοτ είναι μια πολυφωνική σύνθεση, στην οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί ο εικαστικός Γιώργος Σταματάκης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής ενώ ο χορογράφος, χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης παρουσιάζεται σήμερα και η αρθρογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη αύριο. 

Στη βίντεο εγκατάσταση,  ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει το ποίημα. Αποδόμηση, αναρρίχηση, ακροβασία, επιμονή αλλά και οι καθημερινές έννοιες: έρωτας, οργή, παιδί, γάμος, είναι όλα όσα αναμετριούνται οι περφόρμερς.

Αύριο, στο τέλος της περφόμανς, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Νίκος Ερηνάκης και η Αγγελική Κορρέ θα συνομιλήσουν με αφορμή την νέα έκδοση (4η έκδοση) του Τ.Σ. Έλιοτ από τις εκδόσεις Κείμενα. Μαζί τους οι συμμετέχοντες περφόρμερ που θα μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία στο διάλογο με την «Άγονη Γη»

Η Ραφίκα Σαουίς μίλησε μαζί μας.

Μετάβαση σημαίνει μετακίνηση ή στάση;

«Μετακίνηση, αλλαγή θέσης από τη μια θέση στην άλλη. Εμπεριέχει κίνηση. Αλλά η κίνηση μπορεί να είναι μικρή ή τεράστια. Επίσης, τίθεται το ερώτημα ποιά είναι η επόμενη θέση.  Είναι η επιθυμία που γίνεται πραγματικότητα  ή η αυτοκαταστροφή; Άρα η κίνηση αυτή εμπεριέχει το άγνωστο, το μετέωρο τον εν δυνάμει!».

Τι σας ενέπνευσε στην «Έρημη Χώρα»;

«Ότι είναι ένα πολυφωνικό ποίημα. Ότι είναι ένα βαθιά υπαρξιακό ποίημα! Ότι είναι μια εξομολόγηση αγάπης και έρωτα! Ότι αναμετριέται με την αλήθεια μέσα στη σκιά».

Πότε μια χώρα είναι έρημη;

«Όταν τη ζεις χωρίς ανταπόκριση! Όταν είναι έρημη από αυτά που ποθείς και θέλεις. Όταν μετεωρίζεσαι μεταξύ  επιθυμίας και πραγματικότητας».

Γιατί την «Έρημη Χώρα»;

«Γιατί, κατά τη γνώμη μου, κρύβεται ένας φυλακισμένος πίσω από τις λέξεις του και παρουσιάζοντας τη φυλακή μας, οι άλλοι που μας βλέπουν θα αναμετρηθούν με το πόσο ελεύθεροι είναι πραγματικά».

Τι θα δούμε στην περφόρμανς; 

«Μια βίντεο εγκατάσταση του Μιχάλη Αργυρού. Στο βίντεο αναμετρήθηκε με το κείμενο σε μια σωματική ακινησία ο Μάνος Καρατζογιάννης και σε αυτή τη μακράς διάρκειας ενιαία περφόρμανς, κάθε μέρα ένας άνθρωπος αναμετριέται με την έννοια της μετάβασης όπως ο ίδιος τη βιώνει. Σωματικά,  μεταφράζει την ανθρώπινη εμπειρία του σε μια επιτόπια αναμέτρηση! Έχουμε δει τους  περφόρμερς Γιώργο Σταματάκη, Τάσο Τσουρή και θα δούμε, ακόμα,  τους Γιάννη Καρούνη και Βανέσα Βενέτη.

Την επεξεργασία του βίντεο έχει κάνει ο Παναγιώτης Παπαφράγκος και η Αγγελική Μαργέτη είναι καλλιτεχνική μας συνεργάτιδα».

Είναι η περφόρμανς κάτι αόριστο;

«Όχι δεν πελαγοδρομεί. Η έννοια γίνεται σώμα,  η λέξη και το συναίσθημα μεταφράζονται σε κίνηση και σε συγκεκριμένη  αναμέτρηση με την αντοχή και τον χρόνο. Η έννοια γίνεται κατασκευή και το σώμα γίνεται δράση».

Μιλήστε μας για την παρουσία σας  στη Νέα Υόρκη;

«Ο Μιχάλης Αργυρού θα παρουσιάσει μια διαδραστική εγκατάσταση από πάγο. Όταν η εγκατάσταση λιώσει και δημιουργηθεί ζωή από αυτό το υλικό, τότε εγώ θα επιτελέσω μια μακράς διάρκειας περφόρμανς. Το έργο παρουσιάζεται από τις 7 έως τις 28 Ιανουαρίου 2022, σε επιμέλεια της Σωζήτας Γκουντούνα».  [σημ: στον χώρο τέχνης  Undercurrent, υπό την αιγίδα του Greece in USA] 

Άλλα σχέδια για φέτος;

«Θα συμμετέχω, με την ιδιότητά μου ως ηθοποιός, στο έργο του Σαίξπηρ “Τρωίλος και Χρυσηίδα”, σε μετάφραση-σκηνοθεσία  του Αλέξανδρου Κοέν, που ανεβαίνει στις 29 Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο Αργώ».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς