Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Πολωνία στη διαμάχη με τη Λευκορωσία για τους πρόσφυγες

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 12:38
UPD:12:39
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την  Πολωνία ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τη Λευκορωσία μέσω της μεταφοράς χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τηλεφώνησε  στον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα  για να εκφράσει «την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και όλων των συμμάχων του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας. Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «υβριδική τακτική της Λευκορωσίας στη χρήση μεταναστών», καθώς η ηγεσία του Μινσκ συνδυάζει συμβατικά και αντισυμβατικά μέσα σύγκρουσης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι  επισκέφτηκε χθες την περιοχή των συνόρων, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι μετανάστες .

Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα, όπου υπάρχουν ήδη περίπου 12.000 στρατιώτες και πολιτοφύλακες, και απαγόρευσε την χερσαία κυκλοφορία στην περιοχή μέχρι νεωτέρας.

Η γειτονική Λιθουανία εξετάζει  επίσης το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Η Βαρσοβία προειδοποίησε μάλιστα το Μίνσκι για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης του μεταναστευτικού σοκ. «Είναι σαφές ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας δεν σταματά τις προκλήσεις του και κινείται προς τη χειρότερη δυνατή κατεύθυνση», δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιότρ Βαβρζίκ στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία ακολούθησε την ανακοίνωση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εξέφρασε την οργή των Βρυξελλών  για τις επιθέσεις του Μινσκ σε  ένα κράτος μέλος ,αλλά και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Λευκορωσία για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Η ηγέτις της Κομισιόν προέτρεψε τους εταίρους της ΕΕ να διπλασιάσουν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας και ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονται για τη μεταφορά στη Λευκορωσία μεταναστών από τρίτες χώρες. Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο, οι αεροπορικές αυτές εταιρείες να συμπεριληφθούν στη μαύρη λίστα που θα τους εμπόδιζε να λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή