Γαλλία: Συνεχίζεται η δημοσκοπική ενδυνάμωση του ακροδεξιού Ζεμούρ

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 08:49
UPD:08:50
REUTERS/ERIC GAILLARD
A- A A+

Έχει χαρακτηριστεί ο διανοούμενος Τραμπ της Γαλλίας, και για πολλούς αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Ο ακροδεξιός τηλεοπτικός σχολιαστής και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ είχε δείξει από νωρίς την απήχηση που είχε στους Γάλλους, την οποία επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιεύθηκε  την Κυριακή, υποδεικνύοντας ότι ο Ζεμούρ θα πέρναγε στον δεύτερο γύρο εάν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2022 διεξάγονταν χθες και θα αντιμετώπιζε τον απερχόμενο πρόεδρο Μακρόν.

Η δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για την εφημερίδα Le Figaro και τον τηλεοπτικό σταθμό LCI, που δημοσιεύτηκε από το BFM TV, έδειξε ότι ο Ζέμουρ θα κέρδιζε το 17% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πολύ πίσω από τον Μακρόν με το 25%, αλλά ξεπερνώντας οριακά τη Μαρίν Λεπέν (16%). Ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερτράντ θα εξασφάλιζε το 13% σε περίπτωση που ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains, LR).

Να σημειωθεί ότι περισσότερο από ένα χρόνο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συσπείρωση, Μαρίν Λεπέν, περνάει εύκολα στον δεύτερο γύρο, σε μια επανάληψη των εκλογών του 2017.

Η δημοσκόπηση έτσι επιβεβαίωσε προηγούμενες έρευνες που έβλεπαν τον Ζεμούρ να ξεπερνάει την ηγέτη της ακροδεξιάς Λεπέν.

Ο τηλεοπτικός αστέρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί δύο φορές για υποκίνηση μίσους, κυριαρχεί στον γαλλικό Τύποτους τελευταίους μήνες με προκλητικά σχόλια για το Ισλάμ, τους μετανάστες και τις γυναίκες.

«Όλα είναι στη θέση τους»

Ως αυτό το στάδιο, ούτε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ούτε ο Ερίκ Ζεμούρ έχουν επισημοποιήσει την υποψηφιότητά τους.

Σε συνέντευξή του στο BFM Politique την Κυριακή ο Ζεμούρ δήλωσε πως «όλα είναι στη θέση τους» για μια πιθανή προεδρική υποψηφιότητα.  «Ήμουν πάντα στην πολιτική, εξακολουθώ να είμαι περισσότερο από ποτέ», είπε. «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω το κουμπί και να αποφασίσω για την ημέρα και το πώς», πρόσθεσε.

Αν και δεν διευκρίνισε την ημερομηνία ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, υποσχέθηκε να μην απογοητεύσει τους υποστηρικτές του. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να είμαι υποψήφιος πρόεδρος, πολλοί άνθρωποι που θέλουν να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θα απογοητεύσω αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

«Θέλω να διαλέξω τη στιγμή μου, θέλω να διαλέξω το ραντεβού μου, θέλω να επιλέξω τον τρόπο που θα το πω, οπότε μόνο εγώ θα αποφασίσω», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή