Σίδνεϊ: Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών - 90% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 09:18
via REUTERS/STRINGER
A- A A+

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, θα χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς κοινωνικών αποστάσεων τη Δευτέρα, έναν μήνα μετά την έξοδο από το lockdown που διήρκεσε σχεδόν 100 ημέρες, καθώς σχεδόν το 90% των ανθρώπων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αν και περιορίζεται σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, η χαλάρωση στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, αίρει τα όρια για τις κατοίκον επισκέψεις ή τις υπαίθριες συγκεντρώσεις, μεταξύ άλλων μέτρων.

«Οδηγούμε το έθνος έξω από την πανδημία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντόμινικ Περότετ, καθώς κάλεσε για μια «τελική ώθηση» για να «φτάσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε, ένα ορόσημο των εμβολιασμών 95%».

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά του εμβολιασμού την Κυριακή στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σίδνεϊ, αλλά αυτή η αντίθεση είναι μικρή στην Αυστραλία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αντίπαλοι του εμβολιασμού είναι μονοψήφιοι.

Η νοτιοανατολική πολιτεία της Βικτόρια κατέγραψε την πλειοψηφία των 1.417 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αυστραλία, με τα στοιχεία δημόσιας υγείας να δηλώνουν 10 ακόμη θανάτους.

Δεν καταγράφηκαν νέες μολύνσεις στην απομακρυσμένη Βόρεια Επικράτεια, όπου το έκτακτο lockdown παρατάθηκε μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για να αντιμετωπιστεί ένα μικρό ξέσπασμα σε ορισμένες περιοχές.

Η Αυστραλία πέρασε το όριο του 80% πλήρως εμβολιασμένων το Σάββατο. 

«Αυτό θα πρέπει να μας δώσει σε όλους μας εμπιστοσύνη όσον αφορά το άνοιγμα», είπε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ στο τηλεοπτικό κανάλι Channel 9 σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Η Αυστραλία χαλάρωσε τα διεθνή σύνορα τη Δευτέρα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μόνο για το εμβολιασμένο κοινό της από περιοχές με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Ωστόσο, τα ταξίδια εξακολουθούν να εμποδίζονται, καθώς τα περισσότερα κράτη και εδάφη κρατούν τα εσωτερικά σύνορα κλειστά. Η πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας θα ανοίξει ξανά όταν φτάσει στο επίπεδο του 90% πλήρως εμβολιασμένων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της.

Παρά τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που έφεραν lockdown για μήνες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, ο απολογισμός των μολύνσεων από τον COVID-19 στην Αυστραλία είναι πολύ χαμηλότερος από πολλές ανεπτυγμένες χώρες, με λίγο περισσότερα από 180.000 κρούσματα και 1.597 θανάτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή