Μετά την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοστεί η εντολή Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στις εταιρείες με προσωπικό άνω των 100 ατόμων
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 16:33
UPD:16:36
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αρχίσει να επιβάλλει την εντολή του να εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα κατά του COVID-19 ή να ελέγχονται εβδομαδιαία από τις 4 Ιανουαρίου. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οίκους ευγηρίας που συμμετέχουν στο Medicare και στο Medicaid θα πρέπει επίσης να κάνουν τις δόσεις τους έως την ίδια ημερομηνία.

Η εντολή θα ισχύει για επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 84 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, εκτιμά ο Λευκός Οίκος. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι μόλις 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν ως αποτέλεσμα της εντολής.

Μαζί με το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν που απαιτεί να εμβολιαστούν όλοι οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι και εργολάβοι, οι κανόνες καλύπτουν 100 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, εκτιμά ο Λευκός Οίκος.

Ο κανόνας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καλύπτει 17 εκατομμύρια υπαλλήλους σε 76.000 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, παρόλο που η πλειονότητα τους είναι ήδη εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία από τα Cents for Medicare and Medicaid Services (CMS).

Η διοίκηση εκτιμά ότι ο κανόνας θα αποτρέψει περισσότερες από 250.000 νοσηλείες και θα σώσει χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια των έξι μηνών μετά την εφαρμογή του.

Ο κ. Μπάιντεν καθόρισε τις απαιτήσεις για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και την επιστροφή περισσότερων ανθρώπων στην εργασία. Όμως, σε πολυάριθμες συναντήσεις με εταιρείες και βιομηχανικούς ομίλους που εκπροσωπούν λιανοπωλητές, εταιρείες logistics, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο, στελέχη ζήτησαν από τη διοίκηση να καθυστερήσει την προθεσμία εφαρμογής μετά την Πρωτοχρονιά, επικαλούμενοι ανησυχίες για ελλείψεις εργαζομένων.

Επίσης, οι εργοδότες δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν ή να πληρώνουν για εξετάσεις και ο κανόνας προβλέπει ιατρικές και θρησκευτικές εξαιρέσεις.

Η μη συμμόρφωση με την εντολή θα έχει ως αποτέλεσμα πρόστιμο περίπου 14.000 δολάρια ανά παράβαση με κλίμακα που αυξάνεται με αρκετές παραβιάσεις, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης. Δεν έδωσαν σαφείς λεπτομέρειες σχετικά με το εάν οι εργαζόμενοι θα απολυθούν εάν αρνηθούν να υποβληθούν σε δόση ή να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι που δεν προστατεύονται και διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από τον COVID-19», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Οι αξιωματούχοι της διοίκησης μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Μπάιντεν έθεσε αρχικά στόχο το 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ να λάβει τουλάχιστον μία δόση έως τις 4 Ιουλίου, αλλά έχασε την προθεσμία καθώς υποτίμησε το αυξανόμενο αίσθημα κατά των εμβολίων στη χώρα που τροφοδοτείται από δεξιούς παρουσιαστές talk show, αντιεμβολιαστές, διαδικτυακές εκστρατείες παραπληροφόρησης και αντίσταση από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Τα κίνητρα λειτούργησαν, αλλά εν μέρει

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την εντολή του τον Σεπτέμβριο, αφού οι προσπάθειες της κυβέρνησής του έφτασαν σε οριακό σημείο καθώς η χώρα αγωνιζόταν να ελέγξει την εξάπλωση του ιού.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνιόταν να δεχτεί δωρεάν εμβολιασμούς παρά τη μεγάλη εκστρατεία ανάπτυξης και κινήτρων από τη διοίκηση που περιλάμβανε 42.000 φαρμακεία, δεκάδες χώρους μαζικού εμβολιασμού, δωρεάν βόλτες και δωρεάν μπύρα.

Σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, λειτούργησε. Εκατομμύρια έκαναν ουρές για εμβόλια και το ποσοστό εμβολιασμού αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν ότι το 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το 80% έχει λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο 1.100 Αμερικανοί εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά από τον COVID-19, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ΗΠΑ, η συντριπτική τους πλειονότητα δεν είναι εμβολιασμένοι. Ο κορονωϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 745.000 Αμερικανούς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή