COP26: Το ενδιαφέρον στις εξαγγελίες Σουνάκ για τις εκπομπές ρύπων

Ο Σουνάκ καλεί τις εταιρείες να εκπονήσουν σχέδια για κλιματική ουδετερότητα
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 14:07
UPD:14:10
EPA/Emily Macinnes / POOL
A- A A+

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ κάλεσε τις εταιρείες την Τετάρτη να εκπονήσουν σχέδια έως το 2023 για μια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ως μέρος των βημάτων για να γίνει η Βρετανία το πρώτο χρηματοοικονομικό κέντρο στον κόσμο με κλιματική ουδετερότητα.

Αυτά τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν στόχους για τον μετριασμό του κλιματικού κινδύνου, ενδιάμεσους στόχους από τώρα έως το 2050 και μέτρα για την επίτευξή τους, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές μηδενικές δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις ή απαγόρευση επενδύσεων σε δραστηριότητες έντασης άνθρακα, ανέφερε το υπουργείο. Αντίθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να καθορίσουν εάν τα σχέδια των εταιρειών ήταν επαρκή ή αξιόπιστα.

«Θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιεύουν σχέδια καθαρής μηδενικής μετάβασης που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα προσαρμοστούν και θα απελευθερωθούν από τον άνθρακα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς μια καθαρή μηδενική οικονομία έως το 2050», ανέφερε το υπουργείο.

Μια νέα ομάδα εργασίας θα προσφέρει ένα μοντέλο για σχέδια μετάβασης σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το «greenwashing».

«Ενώ πολλές εταιρείες έκαναν ήδη αυτό το βήμα, οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει το ρυθμό διεθνώς», δήλωσε η Κάθριν Μακ Γκίνες, πρόεδρος πολιτικής στο City of London Corporation, δημοτική αρχή για την οικονομική περιοχή Square Mile.

Ο Σαούν Καράτσο, συνεργάτης βιώσιμης τραπεζικής χρηματοδότησης στην EY, είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρέπει τώρα να υποβληθούν γρήγορα σε μια δομημένη διαδικασία για να κατανοήσουν τις τρέχουσες χρηματοδοτούμενες εκπομπές τους και να αναπτύξουν κατάλληλους στόχους και στρατηγική απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για υποβολή εκθέσεων, σε συνεχή βάση.

Η Βρετανία θα δημοσιεύσει επίσης το επόμενο έτος προτάσεις που θα καθορίζουν πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να μεταβεί στο καθαρό μηδέν έως το 2050.

«Ο Σουνάκ έχασε την ευκαιρία»

Υπάρχει ωστόσο ευρέως διαδεδομένη ανησυχία ότι ο Ρίσι Σουνάκ έχασε την ευκαιρία να κάνει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά το κλίμα και την ουδετερότητα.

Η επικεφαλής της υπεράσπισης και της πολιτικής της Christian Aid στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζένιφερ Λάρμπι, δήλωσε: «Είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι ο υπουργός αναγνωρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Λονδίνου είναι κρίσιμος για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο προς τις μηδενικές εκπομπές. Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση δεν αλλάζει τον δείκτη τώρα στα τρισεκατομμύρια που εξακολουθούν να ρέουν σε έργα ορυκτών καυσίμων καθημερινά, με τις πιο θανατηφόρες επιπτώσεις να βαρύνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δώσει εντολή στον χρηματοπιστωτικό τομέα να ενεργήσει επειγόντως για τον τερματισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα».

Κάποιοι όμως ήταν πιο θετικοί. Η Κέιτ Λεβίκ, αναπληρώτρια διευθύντρια βιώσιμων οικονομικών στο thinktank E3G δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Για να ευθυγραμμιστούν με την επιστήμη και τον 1,5 βαθμό κελσίου, οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές θα έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στην επιβολή αυτών των σχεδίων μετάβασης για να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια αυτά είναι αξιόπιστα».

Ο Σουνάκ πάντως στη Γλασκώβη αρνείται να δώσει συνέντευξη Τύπου ή να δεχτεί ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης ή οποιονδήποτε άλλον, κάτι που σίγουρα δεν λειτουργεί καθησυχαστικά.

Ο Δρ Φρέντερικ Ντάλμαν, αναπληρωτής καθηγητής βιωσιμότητας στο Warwick Business School, δήλωσε: «Εάν η δημοσίευση αυτών των σχεδίων δεν είναι υποχρεωτική, οι εταιρείες θα καταλήξουν να εξετάζουν κυρίως τα οφέλη της δημόσιας φήμης και τις επιπτώσεις του εμπορικού κινδύνου από την αποκάλυψη, αντί να αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια για να σχεδιάσουν καθαρές στρατηγικές για μηδενικές εκπομπές. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτυπώματα άνθρακα των ίδιων των εταιρειών αντισταθμίζονται σημαντικά από αυτά των αλυσίδων εφοδιασμού τους».

«Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα σχέδια μετάβασης αφού αναθεωρηθούν. Μπορεί να είναι χρήσιμα για το άνοιγμα μιας ευρύτερης συζήτησης για την απαλλαγή από τις εκπομπές εντός των εταιρειών, αλλά ποιες είναι οι συνέπειες της αποτυχίας να τηρηθούν αυτά τα σχέδια;», τονίζει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή