Επόμενη δοκιμασία: Άλλος ένας χειμώνας σε συνθήκες πανδημίας

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 14:30
UPD:15:08
REUTERS/INQUAM PHOTOS
A- A A+

Μια χώρα στην Ευρώπη έχει ήδη σημάνει υγειονομικό συναγερμό την ώρα που Covid-19 «δυναμώνει» εκ νέου σε πολλές χώρες, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη.

Μπορεί η αντίδραση της Λετονίας,η οποία έχει μπει σε καθεστώς lockdown, να είναι η πιο δραστική, βλέπει, ωστόσο, και άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η Βρετανία καταγράφει  τα περισσότερα κρούσματα από τον Ιούλιο. Η Γερμανία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Από την τάση δεν έχε ξεφύγει ούτε η χώρα μας, που το Σάββατο «χτύπησε» αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων,καταγράφοντας 4.696 νέες ημερήσιες μολύνσεις.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στις χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η Ρουμανία, όπου το 31% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, έχει ξεμείνει από κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ενώ στη Ρωσία, η οποία έχει παρόμοιο ποσοστό εμβολιασμού, οι θάνατοι από Covid «αγγίζουν» επίπεδα-ρεκόρ.

Καθώς έρχεται ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, η πανδημία δεν οδηγεί πουθενά, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι τα εμβόλια θα έδιναν μια γρήγορη διέξοδο από την κρίση, σχολιάζει το Bloomberg. Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων, ωστόσο, δεν σταματούν νομοτελειακά τη μόλυνση ή τη μετάδοση και η ισχύς τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη τώρα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, υπογραμμίζει.

«Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες που αναμένονται, η φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα κενά στην κάλυψη εμβολιασμού καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας», εκτιμά ο επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση, Αρνό Φοντανέ.

«Οι επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες θα είναι κρίσιμης σημασίας», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν ίδια δεδομένα για όλες τις χώρες, αλλά ορισμένα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εκείνες οι χώρες που εμβολιάστηκαν νωρίς, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αυτές που θα αντιμετωπίσουν πρώτες  την εξασθενημένη αποτελεσματικότητα των εμβόλων.

Και οι τρεις προαναφερθείσες χώρες «τρέχουν» εκστρατείες ενισχυτικού εμβολιασμού. Μεγάλο μέρος μάλιστα των χωρών της Ευρώπης καταφεύγει επίσης στην χορήγηση της τρίτης δόσης για να ενισχύσει την ανοσία του πληθυσμού. Για την ώρα οι εκστρατείες εμβολιασμού με τρίτη δόση επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους και σε όσου έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις επιδιώκουν απεγνωσμένα να ανακόψουν τα νέα κύματα της πανδημίας και να αποφύγουν την προοπτική νέων περιορισμών, και πολύ χειρότερα την προοπτική ενός lockdown, δεν αποκλείεται να επεκταθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό ενήλικο πληθυσμό.

Στο μεταξύ, τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού, όπως η χρήση της μάσκας, και τα εργαλεία για τη διατήρηση της οικονομίας ανοιχτής, όπως είναι το υγειονομικό πιστοποιητικό, φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα.  Η Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις στρατηγικές.

Σε μέρη όπου οι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα σε όλες τις εναλλακτικές. Έτσι οι εμβολιασμένοι σε αυτές τις περιοχές φαίνεται ότι πρέπει να υπομείνουν ακόμη ένα δύσκολο χειμώνα.

Στην Λετονία, για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι της χώρας βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να ζητήσουν συγγνώμη από περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας που εμβολιάστηκε και παρόλα αυτά σήμερα είναι και πάλι υπό καθεστώς lockdown. «Είναι άδικο που πρέπει να σηκώσουμε αυτό το βάρος επειδή άλλοι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κριστιάνις Κάρινς.  «Αλλά αν δεν το κάνουμε, τότε θα υποφέρουμε κι εμείς», είπε πει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή