Επαφές ΚΚΕ και προτάσεις ΣΥΝ για την εκπαίδευση

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 16:07
UPD:17:26
A- A A+

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί στις 7μ.μ. το 7ο Νυχτερινό ΤΕΕ Πειραιά (Σαλαμίνος & Βλαχάκου), και θα μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Τις προτάσεις του ΣΥΝ για την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, παρουσίασαν σε συνέντευξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΣΥΝ Ν.Βούτσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αμέσως τον νόμο πλαίσιο γιατί όλοι, ακόμα και οι «πρόθυμοι» υποστηρικτές του, αναγνωρίζουν ότι, ενώ δεν κάνει τις απαραίτητες τομές στα ουσιαστικά ζητήματα, όπως την ελεύθερη πρόσβαση, τη χρηματοδότηση, την αυτοτέλεια, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και της ακαδημαϊκής λειτουργίας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία και για τις ακαδημαϊκές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Η βασική πρόταση του ΣΥΝ αφορά στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο. Ο τρόπος επιλογής θα έχει σχέση με την εκπαιδευτική εξέλιξη των μαθητών. Το πρώτο πανεπιστημιακό έτος δεν θα είναι πια οριοθετημένο σε ΤΕΙ ή πανεπιστήμια, σε μια σχολή ή ένα τμήμα. Διακρίνεται για το ευρύ γνωστικό του περιέχομενο, διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που καλύπτουν βασικές εγκύκλιες μαθήσεις, που υποστηρίζουν τις επιμέρους επιστήμες και περιλαμβάνει έναν ευρύτερο αριθμό σχολών ή τμημάτων ενός ιδρύματος ή και όλο του το ίδρυμα και επιτρέπουν στο φοιτητή με εμπειρία στο δεύτερο έτος να επιλέξει σχολή ή τμήμα. Ο ΣΥΝ προτείνει ακόμη κατάργηση του βαθμού στο Λύκειο και την καθιέρωση ενός συστήματος πέντε σημείων (κάτω από τη βάση, βάση, καλά, πολύ καλά, άριστα) και καθιέρωση του Νέου Απολυτηρίου του Νέου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μια δημοσκόπηση με βάση της προτάσεις του ΣΥΝ έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό της κοινής γνώμης που επιθυμεί την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή