ΠΟΣΔΕΠ: Γιατί απορρίπτουμε το νομοσχέδιο

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 16:17
A- A A+

« Το νομοσχέδιο αλλάζει την αποστολή της ανώτατης εκπαίδευσης:

* Επιβάλλει την ιδεολογία της ανταγωνιστικής «βιώσιμης» ανάπτυξης και μάλιστα σε χώρο που κατοχυρώνεται συνταγματικά η απόλυτη ελευθερία των ιδεών.

«... με προσήλωση στη "βιώσιμη" ανάπτυξη ... και την κοινωνική συνοχή».

* Δεν θεωρεί ως αποστολή του Πανεπιστημίου τη διαμόρφωση ανθρώπων υπεύθυνων με επιστημονική, πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική συνείδηση.

Απαλείφονται η κοινωνική και η πολιτική συνείδηση.

Θεωρεί ως αποστολή την απόκτηση επιστημονικής, επαγγελματικής και πολιτιστικής «επάρκειας».

Ενώ στον ισχύοντα Ν. περιλαμβάνεται η απόκτηση « ... απαραίτητων εφοδίων που θα εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτιση ... για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία».

- Δεν κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα Πανεπιστήμια παύουν να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ)

Απαλείφεται αυτό που ορίζει ρητά το άρθρου 16 του Συντάγματος: για αυτό και το νομοσχέδιο θεωρείται από την Υπουργό Παιδείας εκτελεστικός νόμος του υπό αναθεώρηση άρθρου 16, πριν αναθεωρηθεί.

- Στο όνομα της (συνταγματικά κατοχυρωμένης) ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων:

Το νομοσχέδιο επιβάλλει την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, με τις 4ετείς συμβάσεις που θα υπογράφει κάθε Πανεπιστήμιο με το κράτος – εργοδότη.

Σήμερα η όποια χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος (κυρίως με βάση τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών).

Κατά το νομοσχέδιο, προϋπόθεση της χρηματοδότησης είναι η αποδοχή των στόχων που θέτει το ΥπΕΠΘ, δηλαδή η εφαρμογή της κυβερνητικής αντιμεταρρύθμισης (σύστημα Μπολόνια).

Σύστημα Μπολόνια: δύο κύκλοι σπουδών, διασφάλιση ποιότητας - αξιολόγηση – κατάταξη, πιστωτικές μονάδες, πιστοποίηση, παράρτημα διπλώματος, Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης, αποδοχή των όρων του ΔΟΑΤΑΠ και της απαξιωτικής ισοτίμησης πενταετών πτυχίων με τριετή.

Για τη μη συμμόρφωση η ποινή είναι η μη χρηματοδότηση και η μεταφορά πόρων στα ... νομοταγή Πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει την αναζήτηση πόρων εκτός δημοσίου.

Στον προϋπολογισμό που θα περιέχει η 4ετής σύμβαση πρέπει να αναφέρονται εκτός από τους δημόσιους πόρους, η αξιοποίηση της ιδιαίτερης περιουσίας και οι λοιπές πηγές χρηματοδότησης ...

Καταργείται έτσι η ενιαία δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

- Το νομοσχέδιο επιβάλλει σε κάθε Πανεπιστήμιο τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΥπΕΠΘ, ο οποίος θα ορίζει την ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων και τα θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση, καθώς και την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ και των άλλων εργαζομένων.

Η ποινή για τη μη συμμόρφωση στον Εσωτερικό Κανονισμό είναι η ακύρωση κάθε διοικητικής πράξης του Πανεπιστημίου (προκηρύξεις θέσεων, εκλογές μελών ΔΕΠ...). Δηλαδή τα Πανεπιστήμια που δεν συμμορφώνονται στους στόχους που έχει ορίσει το ΥπΕΠΘ τιμωρούνται με αφανισμό.

- Το νομοσχέδιο επιβάλλει μάνατζερ – γραμματέα σε κάθε ίδρυμα, με μισθό πολύ μεγαλύτερο από των μελών ΔΕΠ, ο οποίος θα εποπτεύει ως "κυβερνητικός επίτροπος" την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού, την τήρηση των 4ετών συμβάσεων και θα μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων.

Δηλαδή, το νομοσχέδιο σαν αυτοτέλεια θεσμοθετεί την πλήρη υποταγή των Πανεπιστημίων στην κυβερνητική ιδεολογία και πολιτική και καταλύει βάναυσα την αυτοδιοίκηση και την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων.

- Στο όνομα της κατοχύρωσης του πανεπιστημιακού ασύλου:

μετονομάζει το «πανεπιστημιακό» άσυλο σε «ακαδημαϊκό άσυλο», ακυρώνει τον κοινωνικό θεσμό και ορίζει το άσυλο ως προστασία των δραστηριοτήτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι ως δημόσιο χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών για το σύνολο της κοινότητας και της κοινωνίας, περιορίζει τους χώρους δραστηριότητας που καλύπτει το άσυλο, αναθέτει την ευθύνη στο πρυτανικό συμβούλιο, σαν να πρόκειται για διοικητική υπόθεση και όχι υπόθεση όλης της κοινότητας που εκφράζεται στη σύγκλητο, ορίζει ποινή φυλάκισης για τη μη τήρηση των όρων.

Δηλαδή, το νομοσχέδιο, στο όνομα της κατοχύρωσης του πανεπιστημιακού ασύλου δημιουργεί προϋποθέσεις σύγκρουσης μεταξύ μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και ποινικοποιεί τη δημοκρατική - συλλογική έκφραση στο Πανεπιστήμιο.

- Το νομοσχέδιο ορίζει τη διάρκεια των εξαμήνων και τη μέγιστη παράτασή τους σε δύο εβδομάδες, με ποινή για τη μη συμμόρφωση την ακύρωση των εξετάσεων. Στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι να μη ξαναγίνουν καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Πανεπιστήμιο και αν γίνουν να ποινικοποιηθούν.

- Στο όνομα του πολλαπλού συγγράμματος, και της βελτίωσης που αυτό θα επιφέρει στο καθεστώς των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, καταργείται η υποχρέωση τη πολιτείας να χορηγεί δωρεάν συγγράμματα.

- Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τον ασφυκτικό πολιτικό παρεμβατισμό που ασκεί το ΥπΕΠΘ στις ακαδημαϊκές υποθέσεις των Πανεπιστημίων καταλύοντας βάναυσα την ακαδημαϊκή αυτοτέλειά τους:

* Επιβάλλει σε όλα τα μέλη ΔΕΠ να επαναπροσδιορίσουν (εντός εξαμήνου) το γνωστικό τους αντικείμενο ώστε να συμπίπτει με το αντικείμενο του Τομέα στον οποίο ανήκουν.

Δηλαδή επιχειρεί να επανιδρύσει το θεσμό της έδρας νέου τύπου

* Επιβάλλει τις πιστωτικές μονάδες ως το μοναδικό κριτήριο για το επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο ενός μαθήματος στο πρόγραμμα σπουδών και ορίζει τις ελάχιστες πιστωτικές μονάδες (δύο) ως προϋπόθεση για τη διδασκαλία ενός μαθήματος.

*νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη δυνατότητα σε ημετέρους να διατηρούν τις διάφορες θέσεις τους (εκτός Πανεπιστημίου) και να συμμετέχουν στις ακαδημαϊκές λειτουργίες».

Για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων θα αποφασίσει το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που θα διεξαχθεί από 2 έως 4 Μαρτίου στην Αθήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή