Η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει να σταθεροποιείται, όμως οι δείκτες στη βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό είναι χαμηλότερο. Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά έχουν μπει σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε παραστατικά γιατί οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.
Οι επιστήμονες μιλούν για πανδημία των ανεμβολίαστων και απευθύνουν έκκληση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
«Βλέπετε ότι άτομα ηλικίας 18-59 ετών έχουν 22 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στη ΜΕΘ και 26 φορές να πεθάνουν, ενώ οι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και 12 φορές να πεθάνουν, όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας / Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλο και εντείνεται με τις νοσηλείες να αυξάνονται.
«Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες… Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 1.853 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 16 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ 333 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Οι παιδίατροι εφιστούν προσοχή, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ το τοπίο δυσχεραίνουν και οι εποχικές λοιμώξεις.
«Η παραλλαγή Δέλτα προσβάλλει κυρίως παιδιά, νοσούν βαρύτερα από ότι νοσούσαν και όσο ο αριθμός αυτός αυξάνει θα αυξάνεται και η πιθανότητα, σε μικρότερο βαθμό από τους ενήλικες, να μπουν παιδιά στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθ. Παιδιάτρων Αττικής.
Επαγρύπνηση και όχι πανικό συνιστά ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Όταν συγκρίνει κανείς τα νούμερα που έχουμε αυτή την στιγμή, σε παιδιά, σε σχέση με αυτά που είχαμε τον Αύγουστο, εξακολουθούν να είναι λιγότερα. Χρειάζεται επαγρύπνηση και θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, έχουν εμβολιαστεί και αρκετά παιδάκια 12-17».
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία τηρούνται και δεν τίθεται αλλαγή του μέτρου 50+1 για να κλείσει ένα τμήμα επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Πιστεύουμε ότι είναι ικανά τα μέτρα για να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων δια ζώσης. Το πλαίσιο του εμβολιασμού, οι συχνοί διαγνωστικοί έλεγχοι, η χρήση μασκών και η τήρηση αποστάσεων μπορούν να κρατήσουν τους μαθητές στις αίθουσες» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.
Για τα οδοντιατρεία, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές, με την Ομοσπονδία οδοντιάτρων να καθορίζει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να κάνουν rapid test.
Πηγή: ertnews.gr