Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «κατακεραυνώνει» την Αγκυρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 16:29
A- A A+

Κόλαφος για την Τουρκία είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαίωματα, ειδικά στο τμήμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στο κεφάλαιο που αφορά την Τουρκία, και ιδιαίτερα για τις θρησκευτικές ελευθερίες, επισημαίνεται εκ νέου ότι το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος -όπως σημειώνεται- «αναγνωρίζεται απλά ως η κεφαλή της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Τουρκίας».

Σημειώνεται επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόνο Τούρκοι πολίτες που προέρχονται από την ελληνική κοινότητα μπορούν να εκλεγούν ως μέλη της Ιεράς Συνόδου, να χρισθούν Πατριάρχες και να συμμετέχουν στις πατριαρχικές εκλογές.

Επιβίωση Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης πως μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας διαβεβαιώνουν πως οι περιορισμοί αυτοί απειλούν την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, καθώς η ελληνορθόδοξη κοινότητα που αριθμεί σήμερα μόλις 2.500 άτομα, είναι πολύ μικρή για να συντηρήσει την λειτουργία του ιδρύματος.

Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε το 1971, όταν κρατικοποιήθηκαν όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Περιουσίες κοινοτήτων

Η Έκθεση επισημαίνει επίσης ότι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες, και ιδιαίτερα η ελληνική και η αρμενική, έχουν απωλέσει κατά το παρελθόν περιουσίες, που περιήλθαν στο κράτος και συνεχίζουν να αντιμάχονται τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση των περιουσιών τους. Όπως υπογραμμίζεται, πολλές από τις περιουσίες έχουν απωλεσθεί εξαιτίας νόμου που δίνει τη δυνατότητα στην Υπηρεσία Βακουφίων να αναλαμβάνει την άμεση διαχείριση των ακινήτων, που περιέρχονται σε αχρησία, λόγω της συρρίκνωσης των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ο νόμος επιτρέπει στα μειονοτικά ιδρύματα που αναγνωρίζονται από την Υπηρεσία Βακουφίων, να κατέχουν ιδιοκτησία, και η Υπηρεσία Βακουφίων ενέκρινε 341 αιτήσεις από μη μουσουλμανικά ιδρύματα να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα των περιουσιών τους, ωστόσο η νομοθεσία απαγορεύει στα ιδρύματα την διεκδίκηση των περιουσιών που απαλλοτριώθηκαν από το κράτος στο παρελθόν. Διάφορα ιδρύματα επίσης δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας για περιουσίες που είχαν καταγραφεί με ονόματα τρίτων, όπως Αγίων ή Αρχαγγέλων, σε περιόδους όπου τα ιδρύματα δεν είχαν τη δυνατότητα να κατέχουν τις περιουσίες τους με το όνομά τους.

Eκπαίδευση μειονοτήτων

Εξάλλου στην έκθεση αναφέρεται πως οι αναγνωρισμένες μειονότητες μπορούν να έχουν δικά τους σχολεία υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας. Αυτά τα σχολεία θα πρέπει να έχουν ως υποδιευθυντή έναν μουσουλμάνο. Οι υποδιευθυντές αυτοί όμως, σύμφωνα με αναφορές, κατέχουν μεγαλύτερη εξουσία από τους θεσμικά ανωτέρους τους. Τέτοια σχολεία είναι τα ελληνικά, τα αρμενικά και τα εβραϊκά.

Σημειώνεται τέλος ότι πολλά τουρκικά ΜΜΕ, συνεχίζουν να μεταδίδουν αντιχριστιανικά και αντισημιτικά μηνύματα, ενώ διατηρείται η κοινωνική καχυποψία κατά των χριστιανών και των Εβραίων.

Μεταξύ των ζητημάτων που επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη φετινή του έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κεφάλαιο που αφορά την Τουρκία, είναι εξάλλου, οι περιορισμοί στις πολιτικές δραστηριότητες, η τρομοκράτηση δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές, οι διώξεις κατά εκδοτών, όπως και ο μικρός αριθμός διώξεων και καταδικών κατά των δυνάμεων ασφαλείας που διέπραξαν παράνομες εκτελέσεις και βασανισμούς.

Αναφέρονται επίσης οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι προβληματικές συνθήκες κράτησης, οι πολύμηνες προδικαστικές κρατήσεις και δίκες, οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου, του Τύπου και των συλλογικών δικαιωμάτων, οι περιορισμοί στις θρησκευτικές ελευθερίες, η άσκηση βίας και διακρίσεις κατά των γυναικών, η κακομεταχείριση παιδιών, η παράνομη διακίνηση προσώπων και οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή