Πανδημία: Πώς θα βγει ο χειμώνας- Το επόμενο τεστ της Ευρώπης

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 16:41
EPA/YOAN VALAT
A- A A+

Αν και ξεκίνησε «χλιαρά» την εμβολιαστική της εκστρατεία με πολλή γκρίνια, παρενέργειες, καθυστερήσεις και μια δικαστική διαμάχη, η Ευρώπη κατάφερε να βρει ισορροπία, αρκετές δόσεις και βηματισμό ώστε να εμβολιάσει ικανοποιητικό αριθμό πολιτών- ξεπερνώντας τα ποσοστά των ΗΠΑ και έχοντας βάλει πλώρη να αφήσει πίσω της την και την Βρετανία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ΕΕ έχει καλύτερη κάλυψη εμβολίων στις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων και των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Επίσης ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει εμβολιάσει πλήρως το 82% του πληθυσμού της ενώ Δανία και Ισπανία έχουν εμβολιάσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού τους.

Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, η νέα πρόκληση της Ευρώπης στο μέτωπο της πανδημίας ονομάζεται χειμώνας. Μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα πέφτει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα μαζεύεται μέσα σε κλειστούς χώρους, θα δοκιμαστεί κατά πόσο οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με μια δέσμη μέτρων χαμηλής έντασης περιορισμού δύνανται να κρατήσουν υπό έλεγχο την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.  

Αν κάτι τέτοιο ισχύσει θα έχουμε ένα χειμώνα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα. Αν όμως σημειωθούν νέες εξάρσεις του ιού αυξάνοντας τα σοβαρά περιστατικά και τους θανάτους, αυτό θα σημαίνει ότι ο ιός μπορεί ακόμα να βρει κενά στο ανοσολογικό μας οπλοστάσιο και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κατασταλεί. Γι’ αυτό και οι αρχές πιέζουν να αυξήσουν περαιτέρω τα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι ειδικοί σε ορισμένα μέρη της ηπείρου ανησυχούν ότι ακόμη και μια μέτρια έξαρση του Covid-19 θα πιέσει τα νοσοκομεία που έχουν εξαντληθεί από τα προηγούμενα κύματα.

Άλλοι αναμένουν το χειμώνα μια αναζωπύρωση της γρίπης και άλλων εποχιακών ασθενειών δεδομένου ότι σε ορισμένες περιοχές δεν τηρούνται πλέον τα ίδια μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Έτσι μερικοί αναμένουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος ως αποτέλεσμα αυτού του μείγματος πιέσεων.

Τελικά, η ενίσχυση των ποσοστών εμβολιασμού αποτελεί προτεραιότητα για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη μέγιστη προστασία καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Πολλές έχουν αρχίσει επίσης να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους και ενήλικες ευάλωτους στον Covid-19 λόγω χρόνιων ασθενειών ή άλλων ιατρικών λόγων, για να ξεπεράσουν τον κίνδυνο εξασθένησης της ανοσίας από τα εμβόλια.

Και έτσι, με διαφορετικό μείγμα μέτρων και πιέσεων προσπαθούν όλες να προασπιστούν μπροστά στο «βαρύ» χειμώνα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή