Ο Μόρισον λέει πως δεν θα μιλήσει με τον Μακρόν στη Νέα Υόρκη

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 11:25
UPD:11:29
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στα Ηνωμένα Έθνη αυτήν την εβδομάδα, παρόλο που η γαλλική οργή για την ακύρωση αμυντικής σύμβασης 40 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να απειλήσει μια εμπορική συμφωνία Αυστραλίας-ΕΕ.

Η Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε τη συμφωνία με τη Γαλλική Ναυτική Ομάδα για την κατασκευή στόλου συμβατικών υποβρυχίων και αντ' αυτού θα κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία μετά την επίτευξη της τριμερούς συνεργασίας ασφαλείας (AUKUS) με αυτές τις δύο χώρες.

Η ακύρωση της συμφωνίας έχει εξοργίσει τη Γαλλία, η οποία κατηγόρησε τόσο την Αυστραλία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι την μαχαίρωσαν στην πλάτη, και ανακάλεσε τους πρέσβεις της τόσο από την Καμπέρα όσο και από την Ουάσινγκτον.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να αμβλύνει τις εντάσεις, ο Μόρισον είπε ότι δεν θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ηγέτη.

«Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό προς το παρόν. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ευκαιρία θα έρθει εγκαίρως», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε αν θα μιλήσει με τον Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Συνασπισμένη η ΕΕ απέναντι στην Αυστραλία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία τη Δευτέρα σε μια επίδειξη ενότητας που θεωρείται ότι απειλεί την προσπάθεια της Αυστραλίας για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ.

Η Αυστραλία και η ΕΕ πρόκειται να διεξαγάγουν τον επόμενο γύρο συνομιλιών για μια εμπορική συμφωνία στις 12 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Νταν Τεχάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίμενε αυτές οι συνομιλίες να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί παρά τη γαλλική απογοήτευση. Διαβάστε περισσότερα

Αλλά ο Μόρισον προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες ότι μια συμφωνία θα υλοποιηθεί. «Δεν είναι εύκολο να γίνει, να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπόριο, νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν», είπε.

Ενώ η Αυστραλία αγωνίζεται να επιδιορθώσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη, το ζήτημα των υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια έχει διχάσει επίσης τους ασιατικούς συμμάχους της Καμπέρα και εξόργισε την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία δήλωσαν ότι η Αυστραλία κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών, αν και οι Φιλιππίνες την Τρίτη δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια της Καμπέρα, καθώς θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η ενίσχυση της ικανότητας ενός συμμάχου στο εξωτερικό να προβάλλει ισχύ θα πρέπει να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την ισορροπία αντί να την αποσταθεροποιήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Τεοντόρο Λόκσιν σε δήλωσή του. 

Ο Μόρισον θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη πριν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για μια συνάντηση του τετραμερούς διαλόγου για την ασφάλεια, αποτελούμενη από την Ινδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία - που θα συνεδριάσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή