«Πλημμύρισαν» από κόσμο τα Ηλύσια Πεδία στην παρισινή «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 18:55
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Πλήθος Παριζιάνων και τουριστών περπάτησαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων την Κυριακή, καθώς η «μέρα χωρίς αυτοκίνητο» απομάκρυνε το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης από τους συνήθως πολυσύχναστους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πεζοί που περιπλανιούνται κατά μήκος της πιο διάσημης οδού στο Παρίσι θα μπορούσαν να δουν την Αψίδα του Θριάμβου με την προσωρινή της μορφή ως καλλιτεχνική εγκατάσταση. Το μνημείο έχει καλυφθεί με ασημένιο περιτύλιγμα, όπως σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο καλλιτέχνη Κρίστο.

REUTERS/BENOIT TESSIER

«Είναι η ευκαιρία μας να περπατήσουμε στο Champs Elysees, να κοιτάξουμε την Αψίδα του Θριάμβου πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μόνο από το πεζοδρόμιο», δήλωσε η 68χρονη Παριζιάνα Άννι Ματουζέφσκι στο Reuters.

Το Παρίσι πραγματοποίησε την πρώτη του «μέρα χωρίς αυτοκίνητο» το 2015 σε μια κεντρική ζώνη, επεκτείνοντας την πρωτοβουλία το 2017 σε άλλες περιοχές εντός των ορίων της πόλης. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ετήσια εκδήλωση για τον περιορισμό της χρήσης των οχημάτων και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Άλλοι αυτοκινητόδρομοι στην πρωτεύουσα την Κυριακή ήταν γεμάτοι με περιπατητές και ποδηλάτες, αν και λεωφορεία, ταξί και κάτοικοι που χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα για βασικά ταξίδια μπορούσαν να χρησιμοποιούν κάποιους δρόμους.

NIKOS KARAVASILIS

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος, υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, μείωσε επίσης το όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους της πόλης σε 30 χιλιόμετρα την ώρα  από 50 χλμ. / ώρα και πεζοδρόμησε μερικούς πολυσύχναστους δρόμους κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. 

Αλλά οι πολιτικές της έχουν εκνευρίσει τους οδηγούς, ιδιαίτερα ορισμένους κατοίκους των προαστίων που παραπονιούνται ότι δεν έχουν επαρκείς εναλλακτικές μορφές μεταφοράς.

«Η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο είναι υπέροχη αν ενσωματώσουμε ολόκληρη την περιοχή του Παρισιού», δήλωσε ο Πατρίς, συνταξιούχος στα προάστια. «Διαφορετικά, είναι σχεδόν σαν να λένε ότι οι άνθρωποι που ζουν στο Παρίσι τα καταφέρνουν μια χαρά στην περίμετρό τους και οτιδήποτε έξω δεν αξίζει την προσοχή τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή