Καρολίνα Ακινόσογλου: Το 15-20% των κρουσμάτων αφορά τους ανήλικους

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 18:00
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το γιατί είναι καλό να εμβολιαστούν και τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξηγεί στην «Ν» η κα Καρολίνα Ακινόσογλου MD, PhD Ειδική Εσωτερικής Ιατρικής & Λοιμώξεων, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών & στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής και Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Σύμφωνα με την κα Ακινόσογλου τα παιδιά αποτελούν κρίκο της αλυσίδας μετάδοσης και θα πρέπει ανεπιφύλακτα να εμβολιάζονται δεδομένου της αυξημένης μεταδοτικότητας του τρέχοντος και επικρατούντος στελέχους Δ στον πληθυσμό αυτό. Αν και το σύνδρομο υπερφλεγμονώδους αντίδρασης είναι πιο σπάνιο στα παιδιά, ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών με τα εγκεκριμένα για τις αντίστοιχες ηλικίες mRNA εμβόλια συστήνεται ανεπιφύλακτα. Στο ίδιο πλαίσιο, όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 12 ετών, ο εμβολιασμός τους είναι πλέον εξίσου επιθυμητός, εντούτοις αναμένονται περισσότερα δεδομένα από κλινικές μελέτες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των κυκλοφορούντων εμβολίων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Αναφορικά με την επιδημιολογία στα παιδιά στη χώρα μας αυτή τη στιγμή η ειδικός επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή περίπου 15-20% των συνολικών κρουσμάτων εμφανίζεται σε ανήλικους. Αν και τα παιδιά τείνουν να νοσήσουν πιο ήπια από τους ενήλικες, δεδομένου της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αυξημένης μεταδοτικότητας του ιού αναμένεται πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού, του συστηματικού testing και της τήρησης των μέτρων προφύλαξης

Κάθε νέα παραλλαγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Στο ερώτημα του το πόσο σοβαρά προβλήματα ως προς την ανάκοψη της πανδημίας μπορεί να μα δημιουργήσουν τα στελέχη Δ και Μ, η κα Ακινόσογλου επισημαίνει ότι, κάθε νέο στέλεχος εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάκοψη μιας πανδημίας. Όσον αφορά το επικρατούν προς το παρόν στέλεχος Δ, είναι γνωστή η αύξηση μεταδοτικότητας του, όπως επίσης και η δυνατότητα διαφυγής του από την φυσική ή επίκτητη ανοσία (νόσηση ή εμβολιασμός αντίστοιχα), όπως και εν μέρει από τη δράση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Εντούτοις, παρόλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε ότι ο παρών εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση και από το στέλεχος  Δ και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Όσον αφορά το νεοεμφανισθέν στέλεχος Μ, φαίνεται να έχει «δανειστεί» στοιχεία μεταλλάξεων και από τα στελέχη Α και Δ, ωστόσο, η κλινική του σημασία παραμένει άγνωστη και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή