Η τραγωδία του Βιλπέν

Αναγκάζεται να στηρίζει τον Σαρκοζί
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007 18:50
UPD:18:51

A- A A+

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές.

«Θα είμαι στο πλευρό του επειδή εκφράζει το πολιτικό ιδεώδες του κόμματος στο οποίο ανήκω», δήλωσε ο κ. Βιλπέν, υπογραμμίζοντας ότι «μαζί είμαστε στην κυβέρνηση και από κοινού θα δώσουμε την εκλογική μάχη για τις εκλογές στις 22 Απριλίου».

«Υποστηρίζω σήμερα τον Νικολά Σαρκοζί για να υπερασπιστώ τις ιδέες της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκουμε και οι δύο, αλλά και για να βοηθήσω τους Γάλλους να κάνουν τη σωστότερη επιλογή», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Είναι γνωστό ότι στον πλανήτη-πολιτική μπορεί να λέγονται τα πάντα και τα αντίθετά τους, και η περίπτωση Βιλπέν-Σαρκοζί αποτελεί κλασσικό παράδειγμα. Οι αλλοτινοί εχθροί, συνοδοιπόροι, ή μήπως ισχύει το «ζει χύτρα, ζη φιλία»;

Χρειάστηκε απλώς η ανακοίνωση του Σιράκ ότι δεν θα είναι υποψήφιος για να εκλείψει, ως δια μαγείας, η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ Σαρκοζί και Βιλπέν ή μήπως ο κ. Βιλπέν μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει εκτός πολιτικής, προσβλέπει σε μία θέση υπουργού Εξωτερικών, στην οποία αισθανόταν πιο άνετα, απ' ό,τι στην πρωθυπουργία;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Τραγωδία του Προέδρου», του πρώην διευθυντή της εφημερίδας Φιγκαρό Φρανς-Ολιβιέ Ζιζμπέρ βαθύ μίσος χωρίζει τα δύο σημαντικότερα πρόσωπα της γαλλικής κυβέρνησης. Ο Σαρκοζί και ο Βιλπέν είναι σαν το λάδι με το νερό.

Ο Βιλπέν τρέφει αντιπάθεια για τον Σαρκοζί, τον αποκαλεί «νάνο» και «φασίστα».

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Σαρκοζί είπε μια μέρα στον πρωθυπουργό ότι «αν θέλεις να απαλλαγείς από μένα, πρέπει να εφοδιαστείς με μαχαίρι».

Οταν ο ντε Βιλπέν έγινε πρωθυπουργός, τον περασμένο Ιούνιο, πείστηκε ότι προορισμός του είναι να ηγηθεί της Γαλλίας, αναφέρεται στο βιβλίο. Το γεγονός ότι είναι ένας γραφειοκράτης καριέρας και ένας προστατευόμενος του Ζακ Σιράκ που ποτέ δεν έχει λάβει μέρος σε εκλογές αποτελούσε -κατά την άποψή του- πλεονέκτημα. Αλλά έπεσε έξω στις κρίσεις του, ενώ τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα το πολιτικό του προφίλ με τη Σύμβαση Πρώτης Πρόσληψης (CPE).

«Στη Γαλλία αρέσει να την παρασύρουν», φέρεται να είπε. «Και ο Σαρκοζί δεν μπορεί να αφήσει τη Γαλλία έγκυο επειδή δεν έχει τίποτα μέσα από το παντελόνι του».

Η κάλπη θα δείξει.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή