Νιλ Φέργκιουσον: Ενίσχυση της ανοσίας στη Βρετανία για να αποφευχθεί ένα νέο μεγάλο κύμα

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 14:56
UPD:15:00
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Για «ένα μεγάλο φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα» της πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ο κορυφαίος επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, αναφέροντας πως η χώρα για να αποφύγει τον κίνδυνο πρέπει να ενισχύσει το τείχος ανοσίας της εμβολιάζοντας περισσότερους εφήβους.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο καθηγητής του Imperial College υποστήριξε ότι θα υπάρξει κάποια επιδείνωση λόγω της κατάργηση των διαβατηρίων Covid στην Αγγλία, αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί άλλο εθνικό lockdown. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

«Με αυτό το επίπεδο ανοσίας που έχουμε στον πληθυσμό, εάν χρειαστεί να μειώσουμε περαιτέρω τη μετάδοση, τότε μπορεί να μην απαιτείται πλήρες lockdown», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέτρα όπως η τηλεργασία είναι αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης.

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να μπούμε σε πλήρες lockdown, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ενδιάμεσα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή», συνέχισε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά το δημοσίευμα της Telegraph ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι κάθετος απέναντι σε άλλο ένα εθνικό lockdown.

Όσον αφορά την πρόοδο το τρίτο κύμα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν «αργές αυξήσεις» σε αριθμούς κρουσμάτων, νοσηλείες και θανάτους, αλλά ότι οι αυξήσεις «από τη φωτεινή πλευρά» είναι σχετικά αργές.

Ωστόσο, με τα σχολεία να έχουν μόλις ανοίξει, τόνισε ότι  «πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί». Ελλείψει μέτρων, συνέχισε, το Ηνωμένο Βασίλειο «εξαρτάται» από τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό μέσω εμβολιασμού και λοιμώξεων.

Όπως είπε, το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατούσε στην Ευρώπη μέχρι πρόσφατα όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αλλά ότι το πρόγραμμα «έχει μείνει λίγο πίσω» από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την ανοσία σε «ακόμη υψηλότερα επίπεδα» από αυτή με τις δύο δόσεις, είπε επίσης αναφέροντας μια μελέτη από το Ισραήλ που διαπίστωσε ότι μετά από μια αναμνηστική δόση οι άνθρωποι είχαν 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν με ήπια ασθένεια.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι πραγματικά αποτελεσματικές στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης και της μόλυνσης», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή