Το διακύβευμα της επόμενης κάλπης

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνει, με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγούνται πλέον σε ευθεία σύγκρουση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μετά το πακέτο των σχεδόν 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ -και το οποίο είναι εστιασμένο στο 2022- η εκλογολογία φούντωσε.

Ωστόσο, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δίνοντας όμως μια εικόνα της «γαλάζιας» στρατηγικής και των διλημμάτων που θα τεθούν όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα πως εφόσον κόψει πρώτη το νήμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία θα προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση. 

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «καίγεται» η απλή αναλογική και ανοίγει ο δρόμος ώστε ο νικητής της δεύτερης κάλπης να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. 

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε εγρήγορση και εκτιμούν πως η κυβέρνηση βλέποντας τη φθορά θα επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο 2022. Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για μια προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην ασκούμενη πολιτική.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως σε αυτή τη συγκυρία η μάχη δεν δίνεται μόνο για την οικονομία αλλά επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο πεδίο, από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό μέχρι την παιδεία και την υγεία. Οι δύο μονομάχοι προχωρούν σε μια αναμέτρηση με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, με κοινό στόχο πάντως τη μεσαία τάξη.

Σε κάθε περίπτωση προβλέψεις για τον χειμώνα είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς παραμένει ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και δεν χτιστεί εγκαίρως τείχος ανοσίας. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες δεν σχετίζονται μόνο με τον κορονοϊό αλλά και τις εξελίξεις εκτός συνόρων. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει ένα παγκόσμιο ράλι αυξήσεων που δεν είναι γνωστό πόσο θα κρατήσει, ενώ εκκρεμεί και μια κρίσιμη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα δοκιμάσουν τα… αντανακλαστικά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 
  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή