Η πανδημία μάς διδάσκει ότι τα χρήματα τα οποία επενδύονται στην υγειά μας βοηθούν και την υγεία του πολίτη, αλλά δίνουν και μια αναπτυξιακή προοπτική, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Υγείας στην 85η ΔΕΘ.
Στα εγκαίνια του περιπτέρου συνόδευαν τον κ. Πλεύρη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να παραμείνουν ανοιχτά. «Έχουμε συνεχή τεστ, μάσκες, παροτρύνουμε στον εμβολιασμό τα παιδιά 12 με 17. Θεωρούμε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός διασφαλίζει και το άνοιγμα των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών και σε κάθε περίπτωση έχουμε και τον πλήρη σχεδιασμό όταν χρειαστούν και αν χρειαστούν νοσηλείες, ώστε να τις αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Χαρακτηρίζοντας την πανδημία ως δυναμικό φαινόμενο, υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπισή της ο σχεδιασμός προβλέπει να προστίθενται κλίνες νοσηλείας και εντατικής θεραπείας στις ήδη υπάρχουσες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.
«Αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη χρονιά πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πλέον είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι. Όπου χρειαστεί ανοίγουμε παραπάνω κλίνες. Ο αριθμός είναι επαρκής, αλλά το σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι το 90% των συμπολιτών μας που είναι στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα: "Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι πέρα από το τείχος ανοσίας, όσοι νοσούσαν από τους εμβολιασμένους θα είχαν πολύ λιγότερες νοσηλείες και πολύ λιγότερες νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ". Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν άνθρωποι που μετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν μπορούν να δουν ότι μόλις το 10% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι από το 67% των εμβολιασμένων ανθρώπων και το 90% που βρίσκονται στη ΜΕΘ, και που δυστυχώς πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν, είναι από το 33% των ανεμβολίαστων» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν δράσεις κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος το οποίο, όπως είπε, στην κυριολεξία εξαπατά τους ανθρώπους και τους οδηγεί με λανθασμένες πληροφορίες να κινδυνεύει η υγεία τους. «Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και δεν θα μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση γι' αυτό το αγαθό. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση στον κόσμο για τα fake news τα οποία διακινούνται. Αλλά από κει και πέρα ορισμένες πράξεις είναι πράξεις που πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στις εισαγγελικές αρχές και να κρίνονται» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει το υπουργείο με όλους τους φορείς που εμπλέκονται. «Μαζί θα προχωρήσουμε παίρνοντας τις απόψεις του καθενός και σχεδιάζοντας τα πράγματα έτσι ώστε να είναι καλύτερες οι υπηρεσίες υγείας γι' όλους και στην Πρωτοβάθμια και στα νοσοκομεία και στην ψυχική υγεία που μας ενδιαφέρει όλους» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.
Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη σημείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο ετοιμάζει το εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Ανέφερε ακόμη ότι οι ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας έγιναν πιο επιτακτικές στη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι τα παιδιά αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα γιατί πιέστηκαν στο μέγιστο βαθμό στη διάρκεια του lockdown.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ