Βρετανία: Ετοιμάζει «mix and match» πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 12:32
UPD:12:33
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη μεγάλη χώρα που θα χορηγήσει διαφορετικά εμβόλια για το ενισχυτικό εμβολιαστικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το mix and match» εμβολιαστικό πρόγραμμα, πολλοί Βρετανοί αναμένεται να λάβουν στην τρίτη δόση διαφορετικό σκεύασμα από εκείνο που τους χορηγήθηκε αρχικά κατά τις δύο πρώτες δόσεις. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες αυτό γίνεται ώστε να εξασφαλισθεί ότι παρέχει καλύτερη προστασία από τον Covid-19.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προωθήσουν μια φθινοπωρινή καμπάνια ενισχυτικών εμβολιασμών, αφού ξεχωριστές μελέτες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή Zoe Covid διαπίστωσαν ότι η προστασία από συμπτωματική μόλυνση που παρέχεται από τα εμβόλια BioNTech/Pfizer και AstraZeneca μειώθηκε τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η τελική απόφαση της κυβέρνησης για το σχέδιο χορήγησης αναμνηστικής δόσης θα ληφθεί μόλις η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης προχωρήσει σε σχετική σύσταση.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου κυριάρχησε το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει βρεθεί ότι έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει δημιουργήσει αντισώματα μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με το εμβόλιο της Pfizer και άλλα εμβόλια.

Το σχέδιο για την τρίτη δόση

Τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμούς συναντήθηκαν την Πέμπτη για να αναλύσουν τα δεδομένα από τη δοκιμή Cov-Boost του Πανεπιστημίου του Southampton το οποίο έχει εξετάσει τις αποκρίσεις αντισωμάτων μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους αρχικά χορηγήθηκαν εμβόλια  AstraZeneca ή Pfizer και στη συνέχεια ως τρίτη δόση ένα από τα επτά διαφορετικά διαθέσιμα εμβόλια.

Προηγούμενη έρευνα είχε υποδείξει οφέλη στη μίξη και τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων. Για παράδειγμα, μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν ως πρώτη δόση το εμβόλιο της AstraZeneca και έπειτα στη δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer παρουσίασαν εννέα φορές μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει και τις δύο δόσεις με AstraZeneca.

Ο Danny Altmann, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ένας συνδυασμός του AstraZeneca και ενός εμβολίου τεχνολογίας mRNA «μπορεί να δώσει καλύτερη και πιο μακροχρόνια προστασία όταν χρησιμοποιούνται μαζί».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι αναμενόμενο ότι πολλοί άνθρωποι θα λάβουν μία ενισχυτική δόση με διαφορετικό σκεύασμα από αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τις δύο πρώτες δόσεις τους. «Θα δώσουμε Pfizer σε όσους είχαν λάβει αρχικά AstraZeneca και AstraZeneca σε αυτούς που είχαν λάβει Pfizer. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να αποκτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή