Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δοκιμάζει όσα πέτυχε η Ευρώπη με την πανδημία

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 14:32
UPD:14:41
REUTERS/MARZIO TONIOLO

Η Ιταλία, για παράδειγμα, είναι μία από τις πιο επιφυλακτικές χώρες στην Ευρώπη, απαιτώντας από όλους τους δασκάλους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του σχολείου να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον Covid-19

A- A A+

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία βρίσκεται η Ευρώπη με την επαναλειτουργία των σχολείων όσο η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να εκπλήσσει με τη δυναμική της απειλώντας την προόδου που έχει γίνει κατά του Covid-19

Ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει τα σχολεία τους, οι περισσότερες, ωστόσο, ανάμεσά τους και η χώρα μας, υποδέχονται τους μαθητές πίσω στα θρανία την επόμενη εβδομάδα.

Οι μαθητές δεν επιστρέφουν όμως ενιαία πολιτική στα σχολεία. Έτσι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν με ποικίλες προσεγγίσεις να καταστήσουν ασφαλή την σχολική τάξη. Ως εκ τούτου, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα αποτελέσει ένα πείραμα στο οποίο θα κριθεί ποιες εθνικές στρατηγικές λειτουργούν και ποιες όχι.  

Η Ιταλία, για παράδειγμα, είναι μία από τις πιο επιφυλακτικές χώρες στην Ευρώπη, απαιτώντας από όλους τους δασκάλους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του σχολείου να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον Covid-19. Διαφορετικά υποχρεούνται σε συχνές εξετάσεις. Παράλληλα, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για σχεδόν όλους όσους εισέρχονται σε σχολείο.

Πιο χαλαρή είναι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασίλειου, και ιδιαίτερα της Αγγλίας η οποία επέστρεψε σε γενικές γραμμές στην κανονικότητα. Τα σχολεία εκεί δεν απαιτούν χρήση μάσκας ή εμβολιασμό και οι προηγούμενες τακτικές κατά της μόλυνσης, όπως οι «φούσκες», έχουν απορριφθεί.

Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, βρίσκονται κάπου στη μέση, έχοντας ανακοινώσει κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και κανόνες για τη χρήση μάσκας στα σχολεία αλλά χωρίς απαιτήσεις από το προσωπικό για εμβολιασμό.

Είναι πιθανό το πισωγύρισμα;

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στον περιορισμό της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, σχολιάζει η Wall Street Journal αναφέροντας πως τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ξεπεράσει το ποσοστό των ΗΠΑ . Μάλιστα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτων από τον Covid-19 είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι η μαζική επιστροφή στα σχολεία και τα γραφεία μετά τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με τον πιο δροσερό καιρό και τις συναναστροφές σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την πρόοδο της Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά μόλυνσης από Covid-19 αυξάνονται στις πολιτείες που άνοιξαν νωρίτερα τα σχολεία. Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι αυξήσεις αυτές καταγράφηκαν σε πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (κάτω από τον εθνικό μέσο όρο) και πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτεία του Μισισίπι, όπου από την επαναλειτουργία των σχολείων στις αρχές Αυγούστου οι μολύνσεις έχουν θέσει δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε καραντίνα. Όμως, μόνο το 40% του πληθυσμού της πολιτείας είναι πλήρως εμβολιασμένο- το συνολικό επίπεδο στις ΗΠΑ είναι 53%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, το 65% του συνολικού πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο και στην Ιταλία το 62%.

Τα καλά εμβολιαστικά επίπεδα των Ευρωπαίων έχουν δώσει την ελπίδα ότι η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θα γίνει πιο ομαλά από ό, τι σε ορισμένα τμήματα των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία βασίζονται επίσης πολύ στη χρήση της μάσκας και την τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης στα σχολεία.

Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει να επαναληφθεί το περασμένο έτος, όταν η απότομη πτώση των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μια γενική αίσθηση μεταξύ πολλών ότι ο ιός είχε νικηθεί οδήγησε στην αναζωπύρωση της πανδημίας στα τέλη του φθινοπώρου.

«Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με κάνει να είμαι σίγουρη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα φέτος το σχολικό έτος από πέρυσι, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί με τις παραλλαγές», δήλωσε ο Κλαούντιο Ζανόν, επιστημονικός διευθυντής της Motore Sanità. Όπως είπε, ανησυχεί για την πιθανή μετάδοση του ιού στις δημόσιες μεταφορές από και προς το σχολείο ενώ δήλωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο υποχρεωτικό για τους μαθητές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή