Η πολύπλοκη επιδημιολογική εξίσωση και οι παράγοντες αβεβαιότητας

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 11:25
UPD:11:51
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Εξίσωση με πολλούς αβέβαιους παράγοντες και αγνώστους Χ αποτελεί η πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας το φθινόπωρο.

Από τη μία έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερους αριθμούς στα ημερήσια κρούσματα, με τον αριθμό των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, ωστόσο, να αυξάνεται σταθερά εντείνοντας συνεχώς την πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Η πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Σαββατοκύριακο η χώρα κατέγραψε 3.577 κρούσματα (Σάββατο 2.286 σε 93.285 τεστ και Κυριακή 1.291 σε 53.195 τεστ), με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 2,42% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 599.951. Όμως οι ΜΕΘ γεμίζουν και 381 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Αποθαρρυντικό στοιχείο επιπλέον αποτελεί το γεγονός πως η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, από τους 381 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι 343 δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι ανεμβολίαστοι και το τείχος ανοσίας

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους διπλασιάζεται από το στέλεχος Δέλτα σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος Άλφα.

Παράλληλα το τείχος ανοσίας της χώρας παραμένει κάτω από το στόχο και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 70% που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναγνώρισε ο γενικός γραμματέας  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους , «είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη» τόνισε την Κυριακή μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ενώ πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα ραντεβού «κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%» στο συνολικό ποσοστό των εμβολιασθέντων.

Τα σχολεία 

Με το τείχος προστασίας να «χτίζεται» ακόμα, την επιδημιολογική εξίσωση φαίνεται πως θα επιβαρύνουν περαιτέρω το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων με τους ειδικούς να εκτιμούν πως στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει εμφανής η επίδραση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Τα δεδομένα πάντως από το άνοιγμα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η πρόσφατη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα έχει οδηγήσει σε αταξία τα σχέδια για τη λειτουργία των σχολείων, καταλήγοντας είτε σε διαδικτυακή παρακολούθησε για δεκάδες χιλιάδες μαθητές είτε σε «πάγωμα» της διδασκαλίας.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσε ότι «εάν υπάρξει μετάδοση στα σχολεία, τότε θα κλείσουν». «Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Θα το παρακολουθήσουμε και εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία, θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές», εξήγησε.

Οι μεταλλάξεις

Τέλος, ο μόνιμος παράγοντας που ντύνει με το πέπλο της αβεβαιότητας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι οι παραλλαγές του κορωνοΪού, με τη νέα μετάλλαξη Μ που προκαλεί τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας να έχει ήδη εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτη είναι η συσχέτιση που έχουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών οι ανεμβολίαστοι.  Όπως εξηγεί στο Bloomberg Prognosis, ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, Κρίστοφερ Μάρτιν, οι ανεμβολίαστοι δημιουργούν «τρύπες» στην κοινωνία που με την σειρά τους δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για μετάλλαξη του ιού. «Μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων ανθρώπων κάνει τις παραλλαγές πιο πιθανές», όπως λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επειδή ο κόσμος μας είναι τόσο διασυνδεδεμένος, οι παραλλαγές μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή