Το Σίδνεϊ φτάνει τα 2000 ημερήσια κρούσματα, ενώ επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 10:33
UPD:10:40
REUTERS/LOREN ELLIOTT
A- A A+

Το Σίδνεϊ, το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστραλία, αναμένεται να δει τις καθημερινές μολύνσεις να κορυφώνονυαι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, καθώς προσπαθούν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς πριν χαλαρώσουν τους κανόνες lockdown.

Η Αυστραλία προσπαθεί να περιορίσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων που έπληξε τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη και την πρωτεύουσα Καμπέρα, αναγκάζοντας περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της να παραμείνουν σε αυστηρό καθεστώς καραντίνας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε ότι το μοντέλο της κυβέρνησης θα απαιτούσε τον μεγαλύτερο αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας στις αρχές Οκτωβρίου, με «πρόσθετη πίεση στο σύστημα» τις επόμενες εβδομάδες.

Τα καθημερινά κρούσματα στα προάστια του Σίδνεϊ που έχουν πληγεί περισσότερο, αναμένεται να φτάσουν τα 2.000 μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα.

«Εάν πάρα πολλοί από εμάς κάνουμε το λάθος, αν υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά θα μπορούσαμε να δούμε αυτούς τους αριθμούς υψηλότερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της πολιτείας.

Συνολικά 1.071 κρούσματα COVID-19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, με 177 άτομα σε εντατική θεραπεία (ΜΕΘ), 67 από τα οποία χρειάζονται εξαερισμό. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν τετραπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ σε περίπου 2.000 στην πολιτεία στις αρχές του περασμένου έτους για να χειριστούν την πανδημία.

Η πολιτεία ανέφερε 1.281 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, τα περισσότερα από αυτά στο Σίδνεϊ, από 1.485 μια ημέρα νωρίτερα. Καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι. Η πολιτεία Βικτώρια, η οποία περιλαμβάνει τη Μελβούρνη, ανέφερε 246 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη καθημερινή άνοδο του έτους.

Παρά τα πρόσφατα ξεσπάσματα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία παρέμεινε σχετικά χαμηλός σε περίπου 63.000 κρούσματα και 1.044 θάνατοι χάρη στους εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς.

Όμως οι επιχειρήσεις έπρεπε να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, με την Αυστραλία να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δεύτερης ύφεσης σε τόσα χρόνια.

Οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων, εφόσον το 70% έως 80% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών εμβολιαστεί, αν και ορισμένες πολιτείες χωρίς ιούς ενδέχεται να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για επαναλειτουργία λόγω της έξαρσης του στελέχους Δέλτα στο Σίδνεϊ.

Λίγο περισσότερο από το 38% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τη χώρα να αναμένεται να φτάσει το 70% στις αρχές Νοεμβρίου με βάση τα τρέχοντα ποσοστά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διπλασίασε τις διαθέσιμες δόσεις Pfizer για τον Σεπτέμβριο, αφού την περασμένη εβδομάδα συνήψε συμφωνίες ανταλλαγής εμβολίων με τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη για συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις, με σχεδόν μισό εκατομμύριο να φτάνει μέσα σε μια νύχτα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή