Τσάι με τον «μαέστρο» των αγορών

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 18:08

A- A A+

Επενδυτές και «περίεργοι» μπορούν να πλειοδοτούν στην ιστοσελίδα www.charitybuzz.com έως τις 6 Απριλίου για να κατακυρώσουν ένα πρόγευμα με τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Αλαν Γκρίνσπαν, 81 ετών. Τα χρήματα θα δοθούν υπέρ του Robert F. Kennedy Memorial, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρόγευμα με τον Γκρίνσπαν ξεκινά από τις 5.000 δολάρια για όποιον θέλει να γνωρίσει σε βάθος τη σκέψη ενός άνδρα, ο οποίος αν και αποχώρησε πέρυσι, μετά από περισσότερα από 18 χρόνια από την FED, έχει ακόμη τη δύναμη να επηρεάζει τις αγορές. Στα τέλη Φεβρουαρίου η απαισιοδοξία Γκρίνσπαν για την αμερικανική οικονομία, συνέβαλε στο «γκρέμισμα» των μετοχικών αξιών.

Στη σφαίρα του μύθου έχει περάσει η δήλωση του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν τον Ιούνιο του 2000. «Τι θα έκανα αν πέθαινε ο κ. Γκρίνσπαν; Ο Θεός να μας φυλάει! Θα του φορούσα ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά και θα τον έστηνα όρθιο στο γραφείο του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!»

Ο «Μαέστρος», όπως αποκαλούν τον Γκρίνσπαν λόγω του πάθους του για τη μουσική -ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως σαξοφωνίστας της τζαζ- επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσουν πολλές κρίσεις, από το κραχ του χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο του 1987 μέχρι την κατάρρευση του ταμείου LTCM (Long Term Capital Management) το 1998, κι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 μέχρι τα σκάνδαλα της Γουολ Στριτ το 2002. Δημοσκόπηση του 2004 έδειξε ότι οι Αμερικανοί του είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ' όση στον Μπους ή στον Κέρι. Και μόνο η παρουσία του καθησύχαζε τόσο τους χρηματιστές της Γουόλ Στριτ όσο και τους επενδυτές.

Οι απόψεις του Γκρίνσπαν εισακούονται ακόμη με μεγάλη προσοχή, παρότι το άστρο του θαμπώθηκε λίγο, από τη «φούσκα» του Internet, και την έκρηξη του αμερικανικού ελλείμματος.

Ο τυχερός που θα πλειοδοτήσει στο τσάι με τον κ. Γκρίνσπαν, μπορεί πέραν των επενδυτικών συμβουλών του να επωφεληθεί και από την πείρα του στο άλλο φύλο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θυμούνται με μια γοητευτική γυναίκα στο πλευρό του. «Νομίζω πως αυτό που με τράβηξε ήταν οι διανοητικές του δυνατότητες», λέει η καλλιτέχνις Τζόαν Μίτσελ Μπλούμενταλ, που υπήρξε σύζυγός του για δέκα μήνες τη δεκαετία του '50.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή