Aβέβαιη η διαδρομή

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ο πληθωρισμός ήρθε τελικά για να μείνει ή θα είναι κάτι παροδικό; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τόσο τις αγορές όσο και τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Στην Ευρωζώνη οι συζητήσεις γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές, μετά και τη νέα ορμητική αύξηση των τιμών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Αυγούστου για την Ευρωζώνη, όχι μόνο για τον βασικό, αλλά και για τον δομικό πληθωρισμό.

Χθες νέα στοιχεία ήρθαν να συμπληρώσουν το παζλ, από το μέτωπο των τιμών παραγωγού στη Ζώνη του Ευρώ, που αυξήθηκαν τον Ιούλιο 2,3% σε μηνιαία και 12,1% σε ετήσια βάση. Η επίσημη θέση της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός δεν ήρθε για να μείνει και πως από το επόμενο έτος θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι περισσότεροι διαμορφωτές πολιτικής της.

Υπάρχουν όμως και τα «γεράκια», που ενώ κάθονταν «ήσυχα» εδώ και ενάμιση χρόνο, επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας αναταράξεις στη συνεδρίαση του Ιουλίου, όπως άλλωστε έδειξαν και τα πρακτικά της ΕΚΤ. Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό, φωνάζοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται. Από την άλλη πλευρά, τα πιο επιφυλακτικά μέλη του δ.σ. επικαλούνται την αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, συστήνοντας συγκρατημένη προσέγγιση.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα προκαλεί ωστόσο η πορεία του πληθωρισμού. Και αυτό διότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν περιορίσει τα μέγιστα την παραγωγή ειδών διατροφής σε πολλές χώρες του πλανήτη, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές πολλών προϊόντων, όπως καφές, φοινικέλαιο, ρύζι, τομάτες, γαλακτοκομικά κ.ά. Από κοντά και η ενέργεια. Η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί σύντομα, συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται και άμεση αποκατάσταση στις αυξήσεις των τιμών, εκτός κι αν ανακοπεί απότομα η ανάκαμψη της οικονομίας και μαζί και η καταναλωτική ζήτηση. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής είναι ότι το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ θα λήξει κανονικά τον Μάρτιο του 2022. Αυτό που παραμένει αβέβαιο είναι πώς θα δρομολογηθεί όλη αυτή τη διαδικασία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ξεκάθαρα ότι περνάμε από τα μαζικά μέτρα στήριξης σε στοχευμένα, «χειρουργικής ακρίβειας», σε τομείς που παραμένουν προβληματικοί.

Αναλυτές κάνουν λόγο για ανακοίνωση του tapering στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με σταδιακή μείωση των αγορών και με μέρος της ευελιξίας του ΡΕΡΡ να ενσωματώνεται στο κανονικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, παρά τις επιφυλάξεις των «γερακιών». Αργά, αλλά προσεκτικά ετοιμάζονται τα επόμενα βήματα πιθανόν και νωρίτερα του αναμενομένου. Και μέχρι στιγμής η Λαγκάρντ δείχνει ότι κρατά σταθερά το τιμόνι.     
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή