Εμβολιασμοί: Ο στόχος της ΕΕ αφήνει πολύ πίσω τη φτωχή ανατολική Ευρώπη

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 14:46
UPD:14:50
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου της για τους εμβολιασμούς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ είχε θέσει ως στόχο να επιτύχει ποσοστό εμβολιασμένων ενηλίκων 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που επετεύχθη.

Παρά την αισιοδοξία που αποπνέει η επίτευξη του στόχου και το γεγονός ότι πολλές χώρες προχωρούν στους εμβολιασμούς, υπάρχουν χώρες που έχουν μείνει πίσω.

Στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, για παράδειγμα, το ποσοστό δεν έχει φτάσει ούτε στο ένα τέταρτο αυτού. 

Τα στοιχεία από τη Βουλγαρία υπογραμμίζουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του ευρωπαϊκού κόλπου αποτυπώνοντας εύστοχα το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, το οποίο έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 20% των ενηλίκων, ενώ η γειτονική της Ρουμανία είναι στο 32%. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, από την άλλη, βρίσκονται σε ποσοστά πάνω από 70%.

Το μεγάλο χάσμα οφείλεται εν μέρει, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, στις επιθετικές  και μερικές φορές αμφιλεγόμενες εμβολιαστικές εκστρατείες που υιοθέτησαν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, ιδίως η Γαλλία, γεγονός που απέδωσε, ωστόσο, αυξάνοντας τη συμμετοχή των πολιτών.

Επίσης το χάσμα δυτικής- ανατολικής Ευρώπης αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις σε ορισμένα ανατολικά έθνη για τη διαφθορά και μια βαθιά ριζωμένη δυσπιστία προς τις αρχές, καθώς και ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων.

Περίπου το 23% των Βουλγάρων δεν θέλει να εμβολιαστεί, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 9%, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Εάν όμως η χαμηλή συμμετοχή στα εμβολιαστικά προγράμματα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων, αυτό θα έχει οικονομικές επιπτώσεις, επιβαρύνοντας τους πόρους των νοσοκομείων, βάζοντας νέα εμπόδια στις επιχειρήσεις και υπονομεύοντας την ικανότητά τους να προσελκύουν τουρίστες σε θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας.

Ο 14ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στη Βουλγαρία είναι 190, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό θανάτων όμως είναι πάνω από 30 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το ECDC, τριπλάσιο δηλαδή από τον αριθμό της ΕΕ.

Το εμβολιαστικό χάσμα είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η πανδημία έχει διασπάσει την Ευρώπη, όπως τονίζει το Bloomberg. Υπήρξαν επίσης διαχωρισμοί μεταξύ πλούτου και ηλικίας που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, «θα στοιχειώνουν την ήπειρο για πολλά χρόνια».

«Καθώς η Ευρώπη αρχίζει να αντιμετωπίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, αυτοί οι διχασμοί στον τρόπο που βιώθηκε (η πανδημία) θα μετατραπούν από ένα σιωπηλό χάσμα σε μεγάλο σχίσμα», ανέφερε σε έκθεσή του αυτήν την εβδομάδα. «Αυτό θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις για μερικά από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης», συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας κινήσεων και του σχεδίου ανάκαμψης του μπλοκ πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ενώ οι εμβολιασμοί πηγαίνουν καλύτερα στη Σλοβακία, την Κροατία και τη Σλοβενία ​​- περίπου στο 50% - και οι τρεις χώρες εξακολουθούν να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Ουγγαρία έχει περιφερειακή υπεραπόδοση, στο 65%.

Την Πέμπτη, η Βουλγαρία ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για τα μπαρ και τα εστιατόρια σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Αλλά παρά τις αυξανόμενες νοσηλείες και τους θανάτους, ο πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ απέκλεισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την προσωπική του ζωή και την προσωπική του υγεία», είπε αυτή την εβδομάδα.

Η προσωρινή κυβέρνηση άνοιξε εμβολιαστικά κέντρα σε εμπορικά κέντρα και δημόσια πάρκα, αλλά η εξουσία της είναι πολύ περιορισμένη. Η χώρα είναι βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα και οδεύει προς τρίτες γενικές εκλογές φέτος μετά από πολλαπλές αποτυχίες των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η έλλειψη ζήτησης για τα εμβόλια ανάγκασε τη χώρα να πουλήσει ή να δωρίσει χιλιάδες δόσεις πριν λήξουν. Η Ρουμανία δίνει επίσης δόσεις.

«Ο μεγάλος αριθμός θανάτων από κορωνοϊό είναι ανησυχητικός», δήλωσε την Πέμπτη ο Βούλγαρος υπουργός Υγείας, Στόιτσο Κατσαροφ. «Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος του ζητήματος του εμβολιασμού. Η τελευταία θέση στον εμβολιασμό μας τοποθετεί πρώτους στη θνησιμότητα. Αυτή είναι η λογική σύνδεση«, είπε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή