(Και) η Βραζιλία έχει εμβολιάσει περισσότερους από τις ΗΠΑ

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 15:10
UPD:17:04
EPA/Andre Coelho
A- A A+

Η Βραζιλία έγινε η τελευταία μεγάλη χώρα που πέρασε τις ΗΠΑ σε ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης ανεβάζει ταχύτητα και την ίδια ώρα κάμπτεται η αντίσταση κατά των εμβολίων από τους πολίτες.

Περίπου το 63% των Βραζιλιάνων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, έναντι 62% των ανθρώπων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg’s Covid-19 Vaccine Tracker.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού τους με μία δόση, όπως δείχνουν τα δεδομένα.

Η Βραζιλία καθυστέρησε να ξεκινήσει τις εμβολιαστικές της προσπάθειες, χορηγώντας τις πρώτες δόσεις στα μέσα Ιανουαρίου. Παρόλο που συχνά αντιμετώπιζε ελλείψεις, η καμπάνια έχει ανακτήσει δυναμική.

Στηριζόμενη σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα δημόσιας υγείας που είναι γνωστό για την εξαιρετική σε μαζικούς εμβολιασμούς, η χώρα χορήγησε τακτικά περισσότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με 10ήμερο μέσο όρο του Bloomberg.

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια έχει επίσης χάσει δυναμική, με ορισμένες πολιτείες όπως το Σάο Πάολο να αναφέρουν ποσοστό ανοσοποίησης άνω του 97% μεταξύ των ενηλίκων όταν πρόκειται για τις πρώτες δόσεις.

Η πλήρης ανοσοποίηση προχωράει, ωστόσο, ακόμα αργά. Η εξάρτηση της Βραζιλίας από ξένες προμήθειες και το μεγάλο διάστημα μεταξύ των δόσεων - οι δόσεις για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca δίνονται με διαφορά 12 εβδομάδων, ενώ οι δόσεις για το εμβόλιο της Sinovac Biotech απέχουν ένα μήνα - σημαίνει ότι μόλις το 28% του πληθυσμού είχε ολοκληρώσει την ανοσοποίηση, σχεδόν το μισό επίπεδο των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα συντομεύσουν το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης σε οκτώ εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στη μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης. Σχεδιάζουν επίσης να δώσουν ενισχυτικές δόσεις σε ορισμένες ομάδες ξεκινώντας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πιο σφοδρά πληγεισών στον κόσμο όσον αφορά τους θανάτους και τις λοιμώξεις από Covid, διανύει ένα χαλαρό διάστημα αναφορικά με την πανδημία. Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων από τον ιό μειώθηκε στους 4.801, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε περίπου οκτώ μήνες.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή