Το πιστοποιητικό νόσησης η καλύτερη «αντίσταση» στην παραλλαγή Δέλτα;

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 11:36
UPD:11:41
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Τα άτομα που νόησαν και ανέκαμψαν από Covid-19 κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας φαίνεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού συγκριτικά με εκείνα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεγάλη ανάλυση σε δεδομένα του πραγματικού κόσμου η οποία συνέκρινε τη φυσική ανοσία που αποκτήθηκε από παλαιότερη μόλυνση με την προστασία που παρέχει ένα από τα πιο ισχυρά εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι λοιμώξεις ήταν πολύ λιγότερο συχνές στα άτομα που είχαν φυσική ανοσία.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ερευνητές στο Ισραήλ έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες υποδείκνυαν ότι οι εμβολιασμοί προσέφεραν καλύτερη προστασία από μια προηγούμενη μόλυνση. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι μελέτες αυτές δεν αφορούσαν την παραλλαγή Δέλτα.

Τα αποτελέσματα αποτελούν καλά νέα για τους ασθενείς που έχουν ήδη αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Covid-19. Από την άλλη υπογραμμίζουν την πρόκληση του να βασίζεται κανείς αποκλειστικά στους εμβολιασμούς για να τερματιστεί η πανδημία.

Τα άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech είχαν σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από λοίμωξη του στελέχους Δέλτα και επτά φορές πιο πιθανό να έχουν συμπτωματική νόσο από όσους ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό.

 «Αυτή η ανάλυση έδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει μεγαλύτερη διάρκεια και ισχυρότερη προστασία έναντι μόλυνσης, συμπτωματικών ασθενειών και νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Δέλτα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι η προστασία από μια προηγούμενη μόλυνση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.  Ο κίνδυνος νόσησης για ένα εμβολιασμένο άτομο ήταν 13 φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο ανάπτυξης δεύτερης λοίμωξης σε κάποιον που έχει νοσήσει από κορωνοΪό όταν η αρχική ασθένεια εμφανίστηκε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021.  

Η χορήγηση μίας δόσης μόνο του εμβολίου σε όσους είχαν μολυνθεί προηγουμένως φαίνεται επίσης να ενισχύει την προστασία τους. Το μακροπρόθεσμο όφελος μιας αναμνηστικής δόσης του εμβολιασμού, που μόλις ξεκίνησε πρόσφατα στο Ισραήλ, είναι άγνωστο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή