Σαν Φρανσίσκο και Νέα Ορλεάνη απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους κλειστούς χώρους

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 13:53
UPD:13:59
EPA/JOHN G. MABANGLO
A- A A+

Το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Ορλεάνη ζητούν από σήμερα αποδεικτικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 για να εισέλθουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους, ακολουθώντας έτσι τη Νέα Υόρκη σε ένα σοβαρό βήμα που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Η κίνηση των δύο φιλελεύθερων πόλεων έγινε την ίδια μέρα που τα μέλη του σχολικού συμβουλίου στο Χιούστον ψήφισαν υπέρ της εντολής του επιθεωρητή της περιφέρειας να απαιτεί από τους μαθητές να φορούν μάσκες στις τάξεις και στα σχολικά λεωφορεία. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χιούστον, η Τζούντιθ Κρουζ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει επίσης την απαίτηση εμβολιασμού των παιδιών. 

Η εντολή μάσκας στο Χιούστον δημιουργεί μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ τοπικών αξιωματούχων και του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ.

Καθώς η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους συμπίπτει με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που συνδέονται με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τα σχολεία έχουν γίνει το σημείο αναφοράς σε μια εθνική συζήτηση για την εξουσία των κρατικών, ομοσπονδιακών και τοπικών κυβερνήσεων να απαιτούν μάσκες και εμβόλια.

Ο αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο διπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, φτάνοντας σε υψηλό εξαμήνου. Ο μέσος αριθμός ημερήσιων θανάτων αυξήθηκε κατά 85% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη Βιρτζίνια, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι της σχολικής περιφέρειας δήλωσαν ότι δεν θα απαιτούσαν από τους μαθητές να φορούν μάσκες, ο κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ, Δημοκρατικός, εξέδωσε την Πέμπτη μια εντολή που το απαιτεί.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, απείλησε ότι θα παρακρατήσει τους μισθούς των σχολικών υπαλλήλων που απαιτούν από τους μαθητές να καλύψουν τα πρόσωπά τους, αψηφώντας τη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημίωσης αξιωματούχων των σχολείων της Φλόριντα εάν ο Ντε Σάντις, ο οποίος θεωρείται πιθανός υποψήφιος πρόεδρος το 2024, υλοποιήσει την απειλή του.

Η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ μετά από μια ανοδική πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την Oxford Economics U.S. Recovery Tracker.

Ο αμερικανικός Νότος το επίκεντρο

Το χειρότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ συγκεντρώνεται στο Νότο, συμπεριλαμβανομένων των Αρκάνσας, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισιπή και Τέξας, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν. Η Φλόριντα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να στείλει περισσότερους αναπνευστήρες στην πολιτεία, αν και ταυτόχρονα αψηφά τις ομοσπονδιακές συστάσεις μάσκας.

«Οι ήρωές μας στην πρώτη γραμμή υγείας βρίσκονται σε αδύναμη κατάσταση και η σωματική και ψυχική εξάντληση κάνει την εμφάνισή της», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων της Φλόριντα, Μέρι Μέιχου.

Η προϋπόθεση απόδειξης του εμβολιασμού στο Σαν Φρανσίσκο για επιχειρήσεις επεκτείνεται τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους θαμώνες. Οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους έχουν προθεσμία έως τις 13 Οκτωβρίου για να αποδείξουν τον πλήρη εμβολιασμό.

Θα απαιτείται επίσης απόδειξη εμβολιασμού για τους παρευρισκόμενους σε κλειστές εκδηλώσεις 1.000 ατόμων και άνω.

Η εντολή του Σαν Φρανσίσκο, η οποία ξεκινά στις 20 Αυγούστου, απαιτεί απόδειξη πλήρους εμβολιασμού. Οι διαταγές υγείας της Νέας Υόρκης και της Νέας Ορλεάνης απαιτούν μόνο μία δόση.

Η Καλιφόρνια, το Ιλινόις, το Κεντάκι και το Νιου Τζέρσεϊ, όλα με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες, έχουν απαιτήσει μάσκες σε όλα τα σχολεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή