Οι ηλικιακοί περιορισμοί για το εμβόλιο της AstraZeneca εξάλειψαν τα περιστατικά θρομβώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 11:50
UPD:11:52
REUTERS/RODRIGO GARRIDO
A- A A+

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν αναφερθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου αποφασίστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca να μην χορηγείται σε άτομα κάτω των 40 ετών, ανέφεραν την Τετάρτη Βρετανοί επιστήμονες.

Η θρομβοπενία και η θρόμβωση που προκαλούνται από εμβόλια (VITT) είναι ένας συνδυασμός θρόμβων και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων που θεωρείται σπάνια παρενέργεια των εμβολίων Covid με ιικό φορέα που κατασκευάζονται από τις AstraZeneca και Johnson&Johnson.

Η υψηλότερη συχνότητα αυτής της παρενέργειας στους νέους οδήγησε πολλές χώρες να περιορίσουν το ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Περίπου το 85% των ατόμων που υπέστησαν θρομβώσεις μετά τη δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτω των 60 ετών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σε άτομα κάτω των 50 ετών η επίπτωση ήταν περίπου 1 στις 50.000.

Η Σου Πάβορντ, σύμβουλος αιματολόγος στα Νοσοκομεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι η σπάνια παρενέργεια επηρεάζει συχνά νέους, κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους και ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εάν προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αρχική κορύφωση των περιπτώσεων αυτής της παρενέργειας είχε μειωθεί ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να προσφέρει εναλλακτικά εμβόλια στους κάτω των 40 ετών τον Μάιο. «Δεν έχουμε δει κανένα νέο περιστατικό τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και αυτό ήταν μια μεγάλη ανακούφιση», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει τη στρατηγική εμβολιασμού, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού, ιδίως λόγω των πολύ υψηλότερων ποσοστών άλλων τύπων θρόμβων σε βαριά άρρωστους ασθενείς με covid.

Το έργο δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Από τα 294 πιθανά περιστατικά που ελέγχθηκαν, 220 αποδείχθηκαν οριστικά ή πιθανά περιστατικά VITT, όλα τα οποία παρατηρήθηκαν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι με το εμβόλιο της Pfizer.

Πολλαπλοί θρόμβοι ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων και σχεδόν όλοι οι νοσηλευόμενοι με τη νόσο το εμφάνισαν μεταξύ πέντε και 30 ημερών μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη La Vanguardia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή