Η μάχη των αναζωπυρώσεων στη Βόρεια Εύβοια- Προσπάθεια για να μη φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 07:38
UPD:09:27
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

Αντιμέτωπη με τις φλόγες είναι για όγδοη μέρα η Βόρεια Εύβοια όπου εκατοντάδες πυροσβέστες και κάτοικοι μάχονται με την πυρκαγιά που έχει καταστρέψει πολλές περιουσίες, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο, μετά από την Τουρκία και την Ιταλία, σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος, με συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021, και δεύτερη, μετά την Κύπρο, όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Η πυρκαγιά έφτασε χθες σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία ενώ το μέτωπο απείλησε τα χωριά Καματριάδες, Αβγαριά και Καμάρια. Χθες δόθηκε εντολή εκκένωσης για όσους βρίσκονται στην περιοχή Αβγαριά.

Σε αναμονή των εναέριων μέσα βρίσκονται σήμερα οι κάτοικοι της Ιστιαίας που έβλεπαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα της φωτιάς να κινούνται προς την περιοχή τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τεράστιες φλόγες απειλούσαν το βράδυ τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια.

Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν το απόγευμα οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Στις Καματριάδες δόθηκε μεγάλη μάχη και, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μέχρι στιγμής κερδίζεται ανοίγοντας μια μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη για να ανακόψουν τη φωτιά και να μην περάσει απέναντι φτάνοντας ακόμα και στην Αιδηψό. 

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί. 

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, η φωτιά που έκαιγε ανάμεσα στα χωριά Γερακιού και Πευκί έχει σβηστεί από τους κατοίκους των περιοχών που πάλευαν τρεις μέρες με τη συγκεκριμένη εστία. 

Αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες. Στην περιοχή επικτατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μεταξύ, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΚΕΠΥ και της Πολιτικής Προστασίας, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου τέθηκε από το πρωί σε κανονική λειτουργία.

Ενισχύεται η ξένη συνδρομή

Στο μεταξύ αισιοδοξία προκάλεσε η νέα σημαντική βοήθεια που αποφάσισε να αποστείλει η Ρωσία και η Τουρκία στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους τους, το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι θα στείλει εκτάκτως στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη Ιλιούσιν, καθώς και δύο ελικόπτερα.

Επίσης, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα, αφού πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.

Έρχονται κι άλλοι Γάλλοι Νέες ενισχύσεις από τη Γαλλία φθάνουν σήμερα για την αντιμετώπιση των σφοδρών πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 101 πυροσβέστες και 38 οχήματα. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη ομάδα 60 πυροσβεστών-διασωστών και 23 οχημάτων.Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 80 πυροσβέστες και στα 3 Canadair που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Συνολικά, 250 μέλη της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσαία αποστολή της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή