Εφιαλτική η κατάσταση στην Εύβοια - Η φωτιά φτάνει στην Ιστιαία

Την κατάσταση στα χέρια τους έχουν πάρει οι κάτοικοι
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 16:51
UPD:18:04
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

A- A A+

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Συνεχίζονται οι δραματικές εκκλήσεις κατοίκων και φορέω για τα εναέρια μέσα, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

EVIATHEMA.GR/
Στο Ξηροχώρι (Ιστιαία) βρίσκονται περίπου 25.000 άνθρωποι και παραμένει άγνωστο τι θα γίνει αν χρειαστεί να εκκενωθεί προς τα Λουτρά της Αιδηψού.

Λίγο πριν αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στη Γαλατσώνα, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση. Αν περάσει τις Καματριάδες, το μέτωπο μπορεί να φτάσει μέχρι τους Ωρεούς και την Αιδηψό.

Αδιάκοπες είναι οι εκκλήσεις για ενίσχυση των εναέριων μέσων. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι προσπαθούν μόνοι τους μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στο λιμάνι της Αιδηψού προκειμένου να φύγουν από τα Λουτρά.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Οι προσπάθειες πυροσβεστών, ντόπιων και εθελοντών έχουν επικεντρωθεί σε Πευκί, Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες, όπου προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια στα χωριά αυτά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει φτάσει στη Νέα Σινασσό, βόρεια της Ιστιαίας, και κοντά στην Παναγία Ντινιούς. Στις περιοχές έχει δοθεί εντολή για εκκένωση. Η καταστροφή ειναι τεράστια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα μόνο στην άλλοτε πυκνόφυτη και καταπράσινη Βόρεια Εύβοια. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή