Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ εντόπισαν και παρατήρησαν ένα μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές με την βοήθεια του τηλεσκοπίου ASKAP εντόπισαν σε απόσταση ενός δισ. ετών φωτός από εμάς δύο κοσμικές δομές, δύο νέφη να στροβιλίζονται με την οπτική του αποτύπωση να τα κάνει να μοιάζουν με δύο φαντάσματα που χορεύουν στο Διάστημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δύο νέφη αποτελούνται από ηλεκτρόνια και στροβιλίζονται γύρω από δύο γαλαξίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέφη αυτά δημιουργήθηκαν από τις δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των δύο γαλαξιών. Το ζευγάρι έλαβε την κωδική ονομασία PKS 2130-538 και όπως εκτιμούν οι ερευνητές γαλαξιακοί άνεμοι είναι αυτοί που προκαλούν την περιστροφή των δύο νεφών.
«Όταν είδαμε τα δύο φαντάσματα να χορεύουν δεν είχαμε καμία ιδέα για το τι ήταν αυτό που βλέπαμε. Μετά από πολλές εβδομάδες δουλειάς διαπιστώσαμε ότι εκεί βρίσκονται δύο γαλαξίες στο κέντρο των οποίων υπάρχουν δύο κολοσσιαίες μαύρες τρύπες που εκτοξεύουν πίδακες ηλεκτρονίων. Οι πίδακες παίρνουν στην συνέχεια γκροτέσκα σχήματα από τους γαλαξιακούς ανέμους. Νέες ανακαλύψεις δημιουργούν πάντοτε νέα ερωτήματα και αυτή η ανακάλυψη δεν αποτελεί εξαίρεση. Τι προκαλεί τους πίδακες; Από που προέρχονται οι άνεμοι που στροβιλίζουν τα νέφη; Γιατί περιπλέκονται μεταξύ τους τα νέφη; Θα χρειαστούν πολλές ακόμη παρατηρήσεις και μελέτες του φαινομένου πριν κατανοήσουμε αυτό και ανάλογα φαινόμενα» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ερευνητές.