Καθώς χάνουν τη δυναμική τους οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη χώρα, φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να αναζητούν τρόπους να αναθερμάνουν τη ζήτηση για τα εμβόλια.
Στη χώρα μας έπεσαν επίσης οι ρυθμοί των εμβολιασμών και από περίπου 60.000 εμβολιασμοί που διενεργούνταν ημερησίως το τελευταίο διάστημα, μειώθηκαν στους περίπου 45.000 χθες.
Την ίδια ώρα τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 να φτάνει στο 43,21%.
Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.156 νέα κρούσματα σε 48.820 τεστ (προχθές 1.605 κρούσματα σε 68.376 τεστ), με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 4,41%. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 497.061. Στις Μονάδες Εντατικής νοσηλεύονται 188 ασθενείς διασωληνωμένοι, ενώ 167 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της επικράτειας. Τέλος, 8 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 12.983. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κάλυψη των κλινών Covid-19 ανέρχεται στο 30,76% στην επικράτεια, ενώ των κλινών ΜΕΘ Covid-19 στο 43,21%.
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει δράσεις για την τόνωση των εμβολιασμών δίνοντας έμφαση στους εμβολιασμούς ατόμων με κινητικά προβλήματα, πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικών πληθυσμών και εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, αναπτύσσονται επίσης δράσεις για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών, όπως είναι οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται και το νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. «Έχουμε ήδη επικοινωνήσει ή θα επικοινωνήσουμε τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να ρωτήσουν τους υπαλλήλους τους και ανάλογα με τον αριθμό, είτε θα μεταβούμε στην ξενοδοχειακή ομάδα- αν είναι μεγάλος ο αριθμός- με κινητό συνεργείο, είτε θα διευκολύνουμε τον συντονισμένο προγραμματισμό των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Φθινοπωρινή η τρίτη δόση
Στο μεταξύ και καθώς προσεγγίζουμε το φθινόπωρο, η μία μετά την άλλη οι χώρες ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης «ενισχυτικής» δόσης.
Προς τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση του εμβολίου κινείται, για παράδειγμα η Γερμανία, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να δρομολογεί από το Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό ατόμων από 60 και πάνω, οι οποίοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Το Ισραήλ από την άλλη «τρέχει» ήδη μια «εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού» καλώντας τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης και στην Ελλάδα, ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι οι επίσημοι φορείς και σε διεθνές σε παγκόσμιο επίπεδο και στη δική μας χώρα δεν έχουν τοποθετηθεί όσον αφορά την τρίτη δόση. «Άρα, δηλαδή, περιμένουμε την τοποθέτηση του ΕΜΑ όσον αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε στο ελληνικό επίπεδο την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και εξ όσων γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή καμία σχεδόν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποφασίσει για τη χορήγηση τρίτης δόσης», είπε.
Περιγράφοντας τις ομάδες που θα είναι επιλέξιμες για εμβολιασμό με τρίτη δόση, εξήγησε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα και με την ηλικία, ανοσοκατεσταλμένους και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός».
Μάλιστα, όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση «εμείς είμαστε έτοιμοι σαν επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να μπορούμε να το υλοποιήσουμε».
Στο προφίλ των εμβολιασμένων που θα χρειστούν τρίτη δόση αναφέρθηκε επίσης σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.«Οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
Παρόμοιο προφίλ σκιάγραφησε και ο ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εστίασε σε τρεις κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη. Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.
«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr