O'Reilly: Υψηλότερη προσφορά για την APN News

Για να πείσει τους επενδυτές
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 08:14
A- A A+

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ προσφορά για την εξαγορά της APN News & Media Ltd., της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας μέσων της Αυστραλίας, έκανε η Independent News & Media Plc του Tony O'Reilly, κατά 1,6%, στο 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των επενδυτών.

Ο O'Reilly, αύξησε την προσφορά του 10 σεντς στα 6,20 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή για το 58% των μετοχών της APN που δεν κατέχει η Independent, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΡΝ, στηρίζει την προσφορά.

Ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος συνεργάζεται με εταιρείες εξαγορών για να μπορέσει να απελευθερώσει μετρητά και να επεκταθεί εκτός Βρετανίας, όπου οι εφημερίδες του, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής Independent, αντιμετωπίζουν συρρίκνωση της διαφημιστικής ανάπτυξης. Η ομάδα αύξησε την προσφορά της για δεύτερη φορά εν μέσω αντιδράσεων για εξαγορές στην Αυστραλία, όπου οι επενδυτές αντιδρούν στους όρους εξαγοράς για την Qantas Airways Ltd., την Flight Centre Ltd. και την Rinker Group Ltd.

Η Carlyle και η Providence μαζί με την Kohlberg Kravis Roberts & Co., που συνεργάστηκαν με τον δισεκατομμυριούχο James Packer και η CVC Capital Partners Ltd., που συνεργάστηκε με τον Kerry Stokes στην είσοδο της αγοράς μέσων από την άρση των περιορισμών στην ιδιοκτησία ΜΜΕ στην Αυστραλία, εγκατέλειψαν αυτόν τον μήνα.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Independent με έδρα το Δουβλίνο, θα μειώσει το μερίδιό της στην ΑΡΝ στο 35% ενώ η Providence η εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Ροντ Αϊλαντ, η οποία διαχειρίζεται πλέον των 9 δισ. δολ. σε κεφάλαια θα έχει το 37,5% και η Carlyle με έδρα την Ουάσινγκτον θα έχει το 27,5%. Οι επικεφαλής των αγοραστών δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το θέμα.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να διοικείται από τον ανώτατο εκτελεστικοί διευθυντή της ΑΡΝ, Brendan Hopkins, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Independent.

H APN εκδίδει την εφημερίδα New Zealand Herald, την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Ν. Ζηλανδία. Στους τίτλους της εταιρείας στην Αυστραλία, περιλαμβάνονται οι Queensland Gympie Times και η Sunshine Coast Daily. Επίσης έχει 125 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία με την Clear Channel Communications Inc., τη μεγαλύτερη εταιρεία ραδιοφωνικής μετάδοσης των Η ΠΑ.

Οι μετοχές της ΑΡΝ σημείωσαν άνοδο 8 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 6,00 δολ. Αυστραλίας η μία στις 12:47 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα. Η τελευταία προσφορά είναι 13% υψηλότερα από την τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών στις 26 Οκτωβρίου του 2006, όταν η ΑΡΝ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι δέχθηκε προσέγγιση για την εξαγορά της.

Σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της APN, Ted Harris, εισηγήθηκε πάλι στους επενδυτές να στηρίξουν την εξαγορά, λέγοντας ότι οι μετοχές της εταιρείας θα υποχωρήσουν εάν καταρρεύσει η συμφωνία. Η προσφορά αξιολογεί την ΑΡΝ στα 3,8 δισ. δολ. Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.

Η Independent περιμένει την περαιτέρω επέκτασή της στην Ινδία και στρέφει το βλέμμα της και σε άλλες αγορές στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον O'Reilly τον περασμένο μήνα. Οι εφημερίδες στην Ινδία, τη Ν. Ζηλανδία και τη Νότιο Αφρική βοήθησαν την εκδότρια να περιορίσει τη μείωση της ανάπτυξης στη Βρετανία όπου συρρικνώθηκε η ζήτηση για διαφήμιση.

Η Providence επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις εταιρείες μέσων και επικοινωνιών διεθνών και τυπικά επενδύει έως 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε εξαγορές. Οι επενδύσεις της στον χώρο των μέσων, συμπεριλαμβάνουν την Freedom Communications Inc., ιδιοκτήτρια της εφημερίδας της Καλιφόρνιας, Orange County Register. Επίσης είναι η μεγαλύτερη μέτοχος στην εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, Μetro-Goldwin- Mayer Inc.

Ο O'Reilly και η Providence έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Συνεργάστηκαν με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο George Soros το 2001 στην εξαγορά της ιρλανδέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Eircom Ltd. προς 3 δισ. ευρώ (4,1 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η επενδυτική τράπεζα Grant Samuel & Associates είναι σύμβουλος της ΑΡΝ και η Goldman Sachs JBWere Pty. Σύμβουλος της Independent News και των εταιρειών επενδύσεων.

Η APN σχεδιάζει να αποστείλει σύντομα στους μετόχους τα έγγραφα που εξηγούν τους όρους εξαγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας της εταιρείας από την εξειδικευμένη εταιρεία αξιολόγησης Deloitte Corporate Finance. Στους μετόχους θα ζητηθεί η έγκριση της συμφωνίας κατά τη διάρκεια συνέλευσης τον Μάϊο.

Προτεινόμενα για εσάς